Salmorejo, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów z suszoną szynką

Salmorejo

Kolejny z pysznych hiszpańskich chłodników, po gazpacho i migdałowym ajo blanco.

Podobnie jak w gazpacho jego podstawą są dobre pomidory, czosnek, chleb i oliwa. Różnią się tym, że w salmorejo nie ma innych warzyw poza pomidorami i czosnkiem, dodaje się za to ugotowane na twardo jajko. Jest przez to  delikatniejszy i łagodniejszy.

Salmorejo

Najważniejsza jest tu  suszona szynka, pokrojona w paseczki i wysmażona na suchej patelni. Cieniutkie szynkowe chipsy, słone i pełne smaku, kontrastują z delikatną zupą konsystencją i charakterem. To dzięki nim jest taka niezwykła.

Oprócz szynki zupę warto posypać posiekanym jajkiem na twardo – będzie jeszcze lepsza.

Czytaj dalej

Chili con carne

chili con carne

Chili con carne to gęsta, rozgrzewająca, przyjemnie ostra potrawa z mielonej wołowiny i fasoli, zatopionych w zawiesistym sosie z pomidorów i wina. Dzięki długiemu czasowi gotowania smaki mięsa, warzyw i przypraw ładnie się w nej łączą i wzajemnie przenikają – wszystko tu jest kojące (choć pikantne) i na swoim miejscu. Comfort food w najlepszym wydaniu.

chili con carne

Potrawa jest dość pracochłonna, choć prosta do zrobienia (samo gotowanie to trzy godziny) – warto zrobić od razu duży gar i zamrozić w porcjach. W paskudne popołudnia miło będzie zanurzyć się w fotelu z miską chili na kolanach i szklanką czerwonego wina.

Czytaj dalej

Najlepszy sos pomidorowy do makaronu

najlepszy sos pomidorowy

Po szaleństwie świątecznych przygotowań w cenie są szybkie obiady. Nikt  nie ma ochoty na wielogodzinne pichcenie codziennych dań, ale to nie znaczy, że mają być byle jakie.

Moim numerem jeden wśród szybkich obiadów jest makaron z sosem pomidorowym. Sos robi się dosłownie kilka minut (gotuje może kilkanaście), ale ma bogaty, głęboki smak, jest gęsty i pyszny. Dodaję do niego odrobinę anchois – małych słonych rybek. Nie należy się obawiać, że zdominują sos i stanie sie rybny w smaku – nic z tych rzeczy, dodane z umiarem dodadzą smakowitości, ale ryby nie bedzie dało sie wyczuć. Ważne, żeby na początku przesmażyć je razem z czosnkiem i natką na oliwie, jeszcze przed dodaniem pomidorów – tak przygotowane stanowią doskonałą bazę. Dzieki niej sos jest zdecydowanie bardziej aromatyczny, bogatszy, solidniejszy niż zazwyczaj bezmięsne sosy pomidorowe  bywają.

W sam raz na jesień i zimę (choć ja lubię go przez cały rok) – lekkie, świeże sosy z bazylią zostawmy na wiosnę i lato.

najlepszy sos pomidorowy

Sos można wykorzystać na różne sposoby – do makaronów gotowanych i zapiekanych, ale także np. do pulpecików. To, co zostanie z obiadu, można zamrozić.

Czytaj dalej

Cannelloni z bakłażanem w sosie pomidorowym

cannelloni z bakłażanem

Zapiekany makaron w sosie pomidorowym można przygotować na wiele sposobów. Dziś, z okazji wciąż trwającego (ale zbliżającego się powoli do finiszu) bakłażanego sezonu, makaronowe rurki napełnione farszem z bakłażanów.

Bakłażany lubię za ich delikatność, śliskość i pyszność. To one grają w tym daniu pierwsze skrzypce. Świetnie się komponują z lekko kwaskowatym sosem pomidorowym, natką i kaparami (najbardziej lubię te drobniutkie). Bakłażany zawsze potrzebują lekkiego podkręcenia, bez bardziej zdecydowanych dodatków potrawa byłaby mdła.

cannelloni z bakłażanem

 Żeby nie było za tłusto (bakłażany chłoną oliwę bez opamiętania), nie wylewam oliwy na patelnię, tylko delikatnie smaruję nią każdy plaster.

Farsz można przygotować dzień wcześniej, a kilka godzin przed pieczeniem napełnić rurki i polać sosem. Zwykle używam rurek niewymagających wcześniejszego obgotowania – to zasadniczo ułatwia sprawę.

Czytaj dalej

Briami z miętą i oregano

briami

Briami to grecka zapiekanka z późnoletnich warzyw. Cukinie, ziemniaki, bakłażan, papryka, cebula, pomidory, czosnek (wszystkie albo część z nich) – pokrojone, wymieszane, polane oliwą i upieczone. Pewnie jak we wszystkich tego typu daniach co dom, to przepis.

Ja proponuję trochę bardziej ascetyczną wersję – tylko cukinia i ziemniaki z dodatkiem  upieczonego w łupinkach czosnku. Ułożone w grzecznyh rządkach upieczone warzywa są miękkie i aromatyczne, z chrupiącą skórką. Czosnek kremowy i wyrazisty. Świeżości dodają posiekane zioła.

briami

Jemy wyciskając czosnek, zagryzając bagietką i popijając chłodnym białym winem.

briamiDanie można wzbogacić, przekładając warzywa plastrami mięsistych, dojrzałych pomidorów i posypując kawałkami fety. Jest tak samo dobre na ciepło, jak na zimno. Można  je przed jedzeniem skropić dodatkowo oliwą.

Czytaj dalej