Roladki z bakłażana z pastą z włoskich orzechów

roladki z bakłażana z pastą orzechową

Gruzińskie roladki z upieczonych plastrów bakłażana z nadzieniem z pasty orzechowej.

Roladki z bakłazana z pastą orzechową

Bardzo proste połączenie kilku składników, dające wspaniały efekt. Są ostre, subtelne, słodkie i  swieże jednocześnie. Słodycz włoskich orzechów jest przełamana ostrością czosnku i odrobiną octu winnego, mięsisty, maślany w smaku bakłażan miło się łączy z delikatnym, ale wyrazistym nadzieniem. Do tego strzelające w zębach, soczyste kuleczki granatu.

Ważne, żeby dobrze doprawić pastę orzechową – nie powinna być mdła, ma być lekko słodka, ale i odrobinę kwaśna, odpowiednio słona.  I rzecz najważniejsza – bakłażany muszą być odpowiednio upieczone, miękkie, lekko szkliste i ciemnozłote. Niedopieczony bakłażan to katastrofa.

roladki z bakłażana z pastą orzechową

Dobrze przygotowane (co nie jest trudne ani specjalnie pracochłonne) roladki są doskonałe. Nie tylko wspaniale smakują, ale też pięknie wyglądają. Będą świetną przekąską na Sylwestra i karnawałowe imprezy.roladki z bakłażana z pastą orzechową

Można je spokojnie przygotować na dzień przed podaniem (granat można obrać kilka godzin wcześniej i przechować kuleczki pod przykryciem – lepiej  posypać nimi roladki w ostatniej chwili).

Czytaj dalej