Migdałowo-cytrynowe ciasto ze śliwkami

migdałowo-cytrynowe ciasto ze śliwkami

Węgierki to ostatnie owoce w sezonie. Bardzo jesienne – niezbyt słodkie, miękkie, o przydymionym smaku. Jedne z moich ulubionych. Kiedy się skończą, zostaną zimowe jabłka i cytrusy – gdy warzywniaki zdominują mandarynki i pomarańcze to znak, że zaraz święta.

Ale póki jeszcze są węgierki, trzeba z nich korzystać. Powidła zrobione, śliwkowe obowiązki wypełnione, teraz rozkoszuję się nimi zupełnie na luzie. Podjadam na deser z gorzką czekoladą, dorzucam do owsianki i piekę śliwkowe ciasta.

migdałowo-cytrynowe ciasto ze śliwkami

Ostatnio –  migdałowe. Ciasto jest przepyszne – lekkie, dyskretnie cytrynowe, z drobinkami migdałów i zatopionymi w nim miękkimi, smakowitymi śliwkami. A na wierzchu obłędna kruszonka z płatków migdałowych, cukru i masła, mocno chrupiąca. Cukier karmelizuje się razem z sokiem wyciekającycm ze śliwek, co sprawia, że wierzch ciasta pokryty jest cienką warstwą śliwkowej glazury.

Ciasto nie tylko doskonale smakuje, ale jest banalnie proste w wykonaniu – nie potrzeba nawet miksera. Długo pozostaje świeże.

Czytaj dalej

Mazurek pomarańczowy

tarta pomarańczowa

Pyszna tarta o kruchym spodzie z pomarańczowym nadzieniem. Dla wielbicieli nieoczywistej słodyczy pomarańczowych ciast – jest słodka, ale jednocześnie ma delikatnie gorzkawy posmak pomarańczowej skórki.

Doskonała jako wielkanocny mazurek, ale przecież szkoda jej tylko na Wielkanoc.

Przygotowując mus na nadzienie należy dość dokładnie pozbyć się albedo (białej warstwy pod skórką pomarańczy) – inaczej ciasto może być nazbyt gorzkie.

Ciasto można przygotować 2 dni przed podaniem. Dzień przed nałożyć mus pomarańczowy. Tarta jest smaczniejsza, a przede wszystkim dużo lepiej się kroi (nie kruszy się) następnego dnia, a nawet dwa dni po przygotowaniu.

Czytaj dalej

Klopsiki w sosie cytrynowym

klopsiki z sosem cytrynowym

Bardzo lubię klopsiki. Właściwie wszystkie rodzaje – wołowe, wieprzowe, jagnięce, w sosie pomidorowym z makaronem, kuleczki z IKEI, gotowane w rosole, jakie robiłam dzieciom, kiedy były małe. Łączy je aura domowości i brak zadęcia, można je łatwo jeść samym widelcem, drugą ręką przytrzymując książkę. Z klopsikami nie ma żadnych stresów.

klopsiki z sosem cytrynowym

Dziś proponuję klopsiki wieprzowe w sosie cytrynowym. Są przyjemnie kleiste, miękkie, ale jednocześnie świeże dzięki dodatkowi skórki cytrynowej i kolendry. Tych klopsików nie obsmaża sie przed duszeniem – dzięki temu są bardzo delikatne. Sos jest gładki i aksamitny, tylko leciutko cytrynowy – wystarczająco, żeby nadać im chrakteru, ale nie za bardzo kwaśny. Pyszne, szybkie danie – zarówno na domowy obiad, jak i dla gości (z sosem, posypane listkami kolendry wygląda bardzo ładnie).

Czytaj dalej

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i skórką cytrynową.

ciasto drożdżowe ze śliwkami i skórką cytrynową

Ciasto drożdżowe ma magiczne właściwości – dodaje otuchy w chłodne dni, otula wspomnieniami babcinych kuchni (w moim przypadku – kuchni mamy, przepis na ciasto bez dodatków pochodzi od niej), uwodzi domowym, ciepłym  zapachem. Powinno być miękkie, puszyste, ale jednocześnie przyjemnie klejące, długo zachowujące świeżość.

Ciasto, które dziś proponuję, jest bardzo dobre nawet bez dodatków. Takie właśnie miękkie i lekko lepiące, dobrze wyrośnięte. Świeże jest doskonałe, z mlekiem lub kefirem, ale świetne też jako przypieczona w tosterze grzanka z powidłami.

Można je ubogacić, jak ja to zrobiłam – dodałam sezonowe śliwki węgierki i podkręciłam lekko szczypiącą, kandyzowaną skórką cytryny. Takie jest jeszcze pyszniejsze.

ciasto drożdżowe ze śliwkami i skórką cytrynowąciasto drożdżowe ze śliwkami i skórką pomarańczową

Ciasto jest dość rzadkie – można je wyrabiać mikserem (to jego jedyna wada – nie ma czarów z ugniataniem, kiedy lepka breja zamienia się w elastyczną i idealnie odchodzącą od palców masę). Ma w sobie dość dużo cukru, ale proponuję zachować podane proporcje – wcale nie jest za słodkie.

ciasto drożdżowe ze śliwkami i skórką cytrynową

Czytaj dalej

Tarta cytrynowa z malinami

tarta cytrynowa z malinami

Tarta na wielkie upały. Słodka, ale jednoczesnie kwaskowata i chłodna (powinno się ją przechowywać w lodówce), ze świeżymi malinami. Krem jest aksamitny, wyraźnie cytrynowy, spód delikatny, cienki i kruchy. Ciasto z tych prostych do zrobienia, ale wyglądających i smakujących wytwornie :). Pyszne.

Najlepiej przygotować je 1-2 dni przed podaniem, maliny ułożyć tego samego dnia, kiedy zamierzamy jeść. Jeśli są świeże i nierozmemłane – powinny ułożone na cieście wytrzymać w bardzo dobrym stanie kilka dni.

Jeśli akurat nie ma sezonu na maliny, spokojnie można ułożyć na wierzchu  maliny mrożone (wcześniej wymieszane z cukrem pudrem i rozmrożone) – tylko wtedy zdecydowanie przed samym podaniem na stół.

tarta cytrynowa z malinami

Czytaj dalej