Chili con carne to gęsta, rozgrzewająca, przyjemnie ostra potrawa z mielonej wołowiny i fasoli, zatopionych w zawiesistym sosie z pomidorów i wina. Dzięki długiemu czasowi gotowania smaki mięsa, warzyw i przypraw ładnie się w nej łączą i wzajemnie przenikają – wszystko tu jest kojące (choć pikantne) i na swoim miejscu. Comfort food w najlepszym wydaniu.
Potrawa jest dość pracochłonna, choć prosta do zrobienia (samo gotowanie to trzy godziny) – warto zrobić od razu duży gar i zamrozić w porcjach. W paskudne popołudnia miło będzie zanurzyć się w fotelu z miską chili na kolanach i szklanką czerwonego wina.
Chili con carne
(Przepis na 8 porcji)
Składniki:
1 kg mielonej wołowiny
30 dag kiełbasy
1 łyżka oliwy
3 duże cebule
2 duże zielone papryki
70g koncentratu pomidorowego
2 puszki krojonych pomidorów (po 400g każda)
2 puszki czerwonej fasoli (po 400g każda)
4 ząbki czosnku
1 ostra papryczka chili
1 łyżeczka suszonego oregano
ok. 1,5 łyżki mielonej papryczki chili
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżeczka mielonego pieprzu
ok. 2 łyżeczki soli (do smaku)
2 listki laurowe
szczypta nasion anyżu (niekoniecznie)
1 szklanka czerwonego wina
400 g kwaśnej, gęstej śmietany
Sposób przygotowania:
Kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki, cebule i papryki w kostkę. Fasolę odsączamy na durszlaku i przelewamy wrzątkiem.
Rozgrzewamy dużą patelnię. Wkładamy mięso i smażymy, aż zbrązowieje, rozgniatając grudki widelcem. Mięso przekładamy do garnka.
Na tę samą patelnię wkładamy kiełbasę, zrumieniamy ją i przekładamy do garnka.
Jeżeli na patelni jest za mało tłuszczu – wlewamy łyżkę oliwy, rozgrzewamy i wkładamy cebulę i paprykę. Smażymy na małym ogniu mieszając , aż zeszklą się i zmiękną. Przekładamy do garnka.
Wrzucamy do niego resztę składników (oprócz fasoli i śmietany). Wszystko mieszamy.
Na tym etapie trzeba kontrolować ostrość potrawy – jeżeli lubimy bardzo ostre, dodajemy papryczkę chili razem z nasionami i całe chili w proszku. Jeżeli nie – pestki z papryczki usuwamy i najpierw dodajemy łyżkę chili w proszku, a jeżeli potrawa wydaje się za mało ostra, pozostałe pół łyżki.
Dusimy na małym ogniu przez godzinę.
Dodajemy fasolę, mieszamy, gotujemy jeszcze 2 godziny.
Próbujemy – można dodać więcej chili w proszku lub ostrych papryczek.
Chili podajemy gorące z łyżką zimnej śmietany na wierzchu.
Smacznego
Zmodyfikowany przepis ze strony Bajaderki na serwisie Mniammniam