Pasta z pieczonego łososia i serka koziego

 pasta z pieczonego Ĺ‚ososia i serka koziego

Każdemu czasem zostanie kawałek ryby z obiadu, którego nikt już nie chciał, trochę sera, resztka pieczeni. Szkoda wyrzucić, ale za mało na konkretny posiłek. W takich sytuacjach doskonałym rozwiązaniem są pasty do kanapek – można na nie przerobić niemal wszystko, świetnie smakują, stanowią fajne urozmaicenie. I zazwyczaj nie są pracochłonne. Przepisy na takie pasty należy traktować luźno – żonglować rodzajami sera, majonez zastępować jogurtem, zamieniać warzywa i rodzaje ryb, mięsa, przypraw i ziół. Jedynym ograniczeniem jest smak – ma być dobry.

pasta z pieczonego łososia i serka koziego

Tym razem został mi kawałek pieczonego łososia. Z dodatkiem koziego sera i kopru stanowi doskonała pastę. Tłusty, delikatny łosoś fantastycznie dogaduje się z wyrazistym twarożkiem i świeżym, wiosennym koperkiem. Do tego tylko odrobina świeżo mielonego pieprzu  i mamy w kilka minut świetną kolację.

pasta z pieczonego łososia i serka koziego

Czytaj dalej

Gotowane klopsiki z łososia w sosie koperkowym

gotowane klopsiki z łososia

Wiosenne, delikatne klopsiki. Mają subtelny smak i kremową konsystencję – wszystko dzięki dodatkowi śmietanki i technice przygotowywania (są gotowane, nie smażone). Podaję je z dużą ilością zieleniny i z koperkowym sosem na bazie śmietanki i białego wina.

gotowane klopsiki z łososia

Masę na klopsiki trzeba przygotować kilka godzin, a najlepiej – dzień przed gotowaniem. Zrobi się bardziej zwarta. Nawet wtedy pozostanie jednak miękka, maślana – formujemy z niej miękkie, delikatne kulki, nie należy się przejmować nieidealnym kształtem. Można ewentualnie dodać namoczonej bułki, wtedy będą bardziej zwarte, ale utracimy kremowość i lekkość, a nie o to nam chodzi. Bez bułki są dużo lepsze.

Czytaj dalej

Klopsiki rybne z sosem koperkowym

klopsiki rybne z sosem koperkowym

Moja klopsikowa fascynacja jakoś nie mija. Dziś więc chrupiące klopsiki z dorsza i łososia, z delikatnym, wiosennym sosem koperkowym (choć zima w pełni). Sos jest na bazie masła i bulionu, ze śmietanką, trochę staroświecki, ale bardzo świeży, do rybnych kuleczek pasuje wyśmienicie. Świetnie razem smakują z sałatką z zielonego ogórka lub sałatą.

Jeśli ktoś nie przepada za śmietankowymi sosami, nic  nie stoi na przeszkodzie, żeby klopsiki podać bez sosu, z ziemniakami lub ryżem.

W każdej wersji są doskonałe na obiad do pracy (wpakowany do pudełeczka), dzieci też powinny być zadowolone.

Czytaj dalej

Lekka sałatka z młodych ziemniaków z łososiem, jajkami i koperkiem

sałatka z ziemniakami, łososiem i koperkiem

Tak naprawdę jeszcze nie pora na młode ziemniaki, ale trudno im się oprzeć. Nawet jeżeli przyjechały z Cypru albo Izraela, a ich ślad węglowy jest zawstydzający.  Z koperkiem i łososiem smakują wakacyjnie, jajka dodają sałatce wielkanocnego charakteru. Lekki sos na bazie oliwy i soku z cytryny jest tutaj jak najbardziej na miejscu – cały smak tkwi w prostocie i smakowitości niewielu dobrych składników.

sałatka z ziemniakami, łososiem i koperkiem

Sałatka jest na tyle treściwa, że świetnie sprawdzi się jako obiad do pracy. Ziemniaki można przygotować dzień wcześniej i wymieszać z sosem, łososiem i koperkiem, jajka i roszponkę dodać w ostatniej chwili.

Czytaj dalej

Tarta z pieczonym łososiem i musem koperkowo-chrzanowym

   SONY DSC

Kiedy zbliża się Wielkanoc, dla mnie nadchodzi pora na koperek, chrzan i pieczonego łososia. Może bardziej, niż na jajka. Dlaczego na chrzan – oczywiste. Łosoś i koper pewnie dlatego, że lekkie, świeże i kolorowe.

Wyrzucamy więc ze sklepowego koszyka wędliny i mięso i robimy lekką tartę napełnioną kawałkami łososia i koperkowo-chrzanowym musem. Jest bardzo delikatna, ale chrzan dodaje jej wigoru. Będzie świetna na zimno na wielkanocne śniadanie, jeszcze lepsza na ciepło na wielkanocny obiad. Spód tarty i łososia można upiec dzień wcześniej. Przygotowanie reszty nie zabierze dłużej niż 5 minut (plus 25 minut pieczenia).

tarta z łososiem i musem chrzanowym

Zaoszczędzony czas najlepiej spożytkować na spacer w poszukiwaniu wiosny.

Czytaj dalej