Ciasto owsiane z porzeczkami i morelami

Ciasto owsiane z morelami i porzeczkami

Każdy myśląc „porzeczki” widzi inne – szkliste, landrynkowe czerwone, delikatne, słodko-kwaskowe białe. Ja – czarne, wytrawne i  mocne, intensywne. Wiem, nie są dla wszystkich – za mało w nich przymilnej słodyczy. Dla mnie numer jeden wśród porzeczek. Szkoda, że się kończą – sama nazwa „porzeczki” jest taka wakacyjna, kiedyś się ich nie kupowało, tylko zrywało z krzaka w ogrodzie. Zerwanie porzeczek wymaga wysiłku, trzeba trochę czasu poświęcić, zanim się człowiem nasyci (inaczej, niż z jabłkiem – wystarczy jedno). Sprzyja to grupowemu staniu przy krzaku i niespiesznym pogawędkom. Porzeczki są slow.

Ciasto owsiane z porzeczkami i morelami

A więc, na część lata i powolności, jeszcze raz mój ulubiony tegoroczny porzeczkowo-morelowy duet. Tym razem na maślanym cieście z płatkami owsianymi. Ciasto jest proste, szybkie i niezbyt słodkie. Aromatyczne – pięknie pachnie wanilią, porzeczkami, morelami. Świeżości dodaje mu cytrynowa skórka, którą dodałam zarówno do ciasta, jak i porzeczek. Pięknie wygląda, niezwykle intensywnie smakuje (ach, te porzeczki), a jego zrobienie zajmuje chwilkę.

Najlepsze i najłatwiejsze moje ciasta tego lata.

Czytaj dalej

Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z porzeczkami i morelami

Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z morelami i porzeczkami

Ostatni tydzień spędziłam jedząc ciężko, smacznie i niezdrowo. Po kilku dniach miałam dosyć. Dlatego dziś ciasto drożdżowe z pełnoziarnistej mąki (w połowie). Nie jest tak puszyste i lekkie jak z białej, ale ja lubię konkretość pełnoziarnistych wypieków, ich wytrawny, lekko orzechowy smak. I miłe poczucie, że zjadło się coś wartościowego.

To ciasto pasuje do czarnych porzeczek, dzikich i szalonych w smaku, lekko pikantnych, a one pasują do moreli. Tak fajnie kotrastują z morelową pomarańczowością i łagodnością.

Na wierzchu kruszonka, robiona tradycyjnie z rozpuszczonego masła i nieco rujnująca zamiarzoną zdrowotność ciasta. Ale co tam, są wakacje :).

Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z morelami i porzeczkami

Przygotowując ciasto drożdżowe z pełnoziarnistej mąki trzeba pamiętać, że wyrasta trochę dłużej i jest ciut niższe, niż z jasnej mąki pszennej (choć też dobrze wyrasta). Jak to drożdżowe, lubi długie wyrabianie – ok. 15 minut.Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z morelami i porzeczkami

Czytaj dalej