Drukuj Drukuj

Najlepszy sos pomidorowy do makaronu

najlepszy sos pomidorowy

Po szaleństwie świątecznych przygotowań w cenie są szybkie obiady. Nikt  nie ma ochoty na wielogodzinne pichcenie codziennych dań, ale to nie znaczy, że mają być byle jakie.

Moim numerem jeden wśród szybkich obiadów jest makaron z sosem pomidorowym. Sos robi się dosłownie kilka minut (gotuje może kilkanaście), ale ma bogaty, głęboki smak, jest gęsty i pyszny. Dodaję do niego odrobinę anchois – małych słonych rybek. Nie należy się obawiać, że zdominują sos i stanie sie rybny w smaku – nic z tych rzeczy, dodane z umiarem dodadzą smakowitości, ale ryby nie bedzie dało sie wyczuć. Ważne, żeby na początku przesmażyć je razem z czosnkiem i natką na oliwie, jeszcze przed dodaniem pomidorów – tak przygotowane stanowią doskonałą bazę. Dzieki niej sos jest zdecydowanie bardziej aromatyczny, bogatszy, solidniejszy niż zazwyczaj bezmięsne sosy pomidorowe  bywają.

W sam raz na jesień i zimę (choć ja lubię go przez cały rok) – lekkie, świeże sosy z bazylią zostawmy na wiosnę i lato.

najlepszy sos pomidorowy

Sos można wykorzystać na różne sposoby – do makaronów gotowanych i zapiekanych, ale także np. do pulpecików. To, co zostanie z obiadu, można zamrozić.

najlepszy soso pomidorowy

Najlepszy sos pomidorowy do makaronu

(Przepis na 2 porcje)

Składniki:

1 puszka krojonych pomidorów (400 g)

1 ząbek czosnku

1/2 pęczka natki pietruszki

3 fileciki anchois w oliwie (lub oleju; nie nadają się te w korzennej zalewie)

2 łyżki oliwy

garść oliwek (najlepiej ciemnych)

sól, pieprz,

1/4 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Czosnek obieramy i  przeciskamy przez praskę. Natkę i fileciki anchois drobno siekamy.

Oliwę wlewamy do rondelka, wrzucamy na zimną czosnek i anchois, podgrzewamy na małym ogniu.

Kiedy oliwa zaczyna skwierczeć, a czosnek i anchois intensywnie pachnieć (po kilku minutach podgrzewania), dodajemy natkę i dalej smażymy na małym ogniu (ok. 2-3 minuty, powinna lekko ściemnieć i zmięknąć).

Wlewamy pomidory, dodajemy sól, cukier, pieprz i oliwki. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Podajemy z dowolnym makaronem i tartym parmezanem.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *