Owsianka z pieczonymi brzoskwiniami, rozmarynem i migdałami

Ferry Building w San Francisco to cudowne miejsce dla żarłoków – wspaniała ostrygi, dania z  owoców morza i ryb (świetne ceviche), doskonała, prosta kuchnia meksykańska, pyszne lody o niebanalnych smakach, organiczne delikatesy i sto innych opcji. Do tego widok na oddaloną o zaledwie kilka metrów zatokę.

Dobrego śniadania musiałam się jednak naszukać. Możliwości było wiele, ale wszystko za mało śniadaniowe, za tłuste, za jałowe. Pierwszego dnia smutny bajgiel z serkiem i łososiem, drugiego już dużo lepiej.

W uroczej kawiarni Frog Hollow Farm’s serwują prawdziwe śniadaniowe cuda. Ogromne kanapki z awokado, przeróżne ciastka i bułeczki i moją ulubioną oatmeal z pieczonymi brzoskwiniami z własnej uprawy. Na stoliku z cukrem, łyżeczkami i serwetkami słój posiekanych, przyrumienionych migdałów do posypywania owsianki.

Tak więc owsianka z brzoskwiniami, kubek herbaty i stolik przy samej zatoce. Moje ukochane amerykańskie śniadanie 🙂 .

Czytaj dalej

Domowe ciastka digestive

ciastka digestive

Popołudniowa herbata najlepiej smakuje z ciasteczkami. Zwłaszcza wtedy, kiedy chrupie się grupowo. Od jakiegoś czasu nie bardzo smakują mi jednak kupne ciastka – przeważnie są za słodkie, za sztuczne. Niepokoi wszechobecny utwardzany olej palmowy. Dlatego często piekę ciastka w domu. Mało z nimi pracy, dużo radości, także dla dzieci. Fajne zajęcie na długie, deszczowe dni.

ciastka digestive

Pyszne są domowe pierniki czy ciastka maślane, najlepiej jednak, kiedy  ciastka są przy okazji zdrowe, jak owsiane czy moje ostatnie odkrycie – domowe ciastka digestive.

ciastka digestive

Robi się je z razowej mąki i płatków owsianych, cukier też jest, oczywiście, ale nie tak dużo. I odrobina soli – to prawdziwe, lekko słone i lekko słodkie, pełnoziarniste digestive. Bardzo sycące i smakowite.

Czytaj dalej

Owsianka ze śliwkami i orzechami laskowymi

owsianka ze śliwkami i orzechami laskowymi

Dni są jeszce ciepłe, nawet upalne, ale poranki chłodne. W taki zimny, słoneczny poranek najbardziej smakuje owsianka. Sycąca, słodka, chrupiąca orzechami. Chyba najzdrowsze śniadanie na świecie.

Dodaję do niej lekko podduszone śliwki węgierki – złociste i naturalnie słodkie, w połączniu z garstką rodzynek sprawiają, że owsianki nie trzeba dosładzać. Jeśli jednak uznacie, że jest za mało słodka – polecam dodanie łyżeczki miodu.

owsianka ze śliwkami i porzechami laskowymi

Kiedy minie sezon na śliwki, można użyć mrożonych albo powideł. Można zastąpić też orzechy laskowe włoskimi, migdałami lub piniolami. Dla mnie jednak młody orzech laskowy jest idealny – soczysty, chrupiący, delikatny. Jego słodycz dobrze gra z węgierkami, ale oczywiście ilość kombinacji jest nieograniczona.

Najbardziej lubię owsiankę z klasycznym krowim mlekiem, ale można je oczywiście zastąpić innym (owsianym, migdałowym, kokosowym), a nawet wodą. Bogactwo aromatycznych dodatków sprawia, że również w tej wersji będzie pyszna.

Czytaj dalej

Letnie ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką owsianą

ciasto drożdżowe z kruszonką owsianą

Znalazłam ciasto na tegoroczne lato. Co jakiś czas zakochuję się w jakimś cieście i piekę je niemal na okrągło. W zeszłe lato proste i pyszne owsiane z owocami, wcześniej – eleganckie migdałowe nasączane syropem mandarynkowym. W tym roku urzekło mnie ciasto drożdżowe, pulchne, lekkie, delikatnie maślane, z dużą ilością truskawek i chrupiącą kruszonką z płatków owsianych.

Lubię ciasta drożdżowe, ale często – zwłaszcza te z cukierni – wydają mi się za suche, za słodkie, zbyt mocno aromatyzowane. To jest moim zdaniem idealne – puszyste, ale nie suche, delikatnie lepkie, lekkie, ale konkretne. Truskawki dodają mu letniej świeżości, nietypowa kruszonka miło kontrastuje z miękkością ciasta. Takie niewydumane, pyszne i wakacyjne – doskonale pasuje do szklanki mleka, książki i leżaka. Albo do podwieczorku pod drzewem – jest duże, starczy po sporym kawałku dla każdego :).

ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką owsianą

Oczywiście kiedy skończy się sezon truskawkowy, można użyć dowolnych owoców – malin, wiśni, śliwek.

Ciasto jest dość rzadkie i mocno się lepi, wymaga długiego wyrabiania (ok. 20 minut) i nawet po tym czasie, chodź już odchodzi od miski, pozostaje lekko klejące. Nagrodą za wysiłek włożony w ugniatanie jest doskonała konsystencja po upieczeniu.

ciasto drożdżowe z kruszonką owsianą

Bardzo dobrze wyrasta; aby mu w tym pomóc, wstawiam blachę do zimnego piekarnika i dopiero wtedy uruchamiam grzanie – dzięki temu będzie miało czas, żeby fantastycznie urosnąć. Dobrze piec go w dużej tortownicy (ok. 26 cm średnicy), ja jednak najczęście piekę w mniejszej (średnica 23 cm) – jest wtedy bardzo wysokie, a truskawki fajnie układają się również na bokach (jak na zdjęciu).

Czytaj dalej

Chrupiące ciastka owsiane

ciastka owsiane

Kiedy wyjeżdżam z moimi dziećmi, często zabieram z sobą pudełko domowych ciastek. Maślanych, pierniczków, co tylko mi przyjdzie do głowy. Noszę potem po klika w kieszeniach albo w plecaku – są świetne na mały, nagły głód, nie trzeba pospiesznie szukać czegoś do jedzenia. Są też w miarę zdrowe, przynajmniej w porównaniu z kupnymi przekąskami.

ciastka owsiane

Te owsiane mają mnóstwo wartości odżywczych, daję je dzieciom i dorosłym bez wyrzutów sumienia. Wspaniale chrupią, doskonale smakują, długo zachowują świeżość, są bardzo sycące. A robi się je błyskawicznie. W sam raz na leniwe dni, kiedy chce się czegoś słodkiego.

Czytaj dalej