Pierogi z truskawkami

Pierogi z jagodami to w moim domu klasyka – muszą być co najmniej raz w sezonie. Z truskawkowymi jest inaczej – pierwszy raz jadłam je już jako dorosła, w nadmorskim pensjonacie. Sama nigdy ich nie robiłam.

Czas zatem rozpocząć nową tradycję. Pierogi z truskawkami są nie tylko świeże, lekkie i smakowite, ale do tego uroczo wyglądają  – mają śmieszny, kuleczkowy kształt.

Robi się je łatwo, bo nadzienie się nie maże i nie wypada, więc sklejanie jest super proste. Należy tylko pamiętać, żeby truskawka była w jednym kawałku – cała mała albo pół dużej. Jeśli truskawki są słodkie, nie trzeba dodawać cukru do nadzienia.

Gotuje się je króciutko – dzięki temu ciasto jest sprężyste, a truskawki w środku nadal dość jędrne, nie robią się nieprzyjemnie kompotowe.

Można je podać po prostu posypane cukrem, można ze śmietaną lub jogurtem.

Albo poszaleć i zrobić polewę ze śmietany zmiksowanej z truskawkami i posypać posiekanymi listkami mięty.

Pierogi z truskawkami

(Przepis na ok. 50 niedużych pierogów)

Składniki:

350 g pszennej mąki

1 jajko

2/3 szklanki gorącej wody

1/2 łyżeczki soli

ok. 1/2 kg truskawek

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta mieszamy łyżką, zagniatamy przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne.

Zostawiamy na 10 minut pod przykryciem.

W tym czasie myjemy truskawki – duże przekrajamy na pół, małe zostawiamy w całości.

W szerokim, dużym garnku zagotowujemy osolony wrzątek (mniej więcej pół garnka).

Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka, układamy na każdym 1 truskawkę (albo pół dużej) i zaklejamy. Jeśli ciasto nie chce się dobrze skleić, zwilżamy brzeżek wodą.

Wrzucamy pierogi do wrzątku (po ok. 15 sztuk – mają być w jednej warstwie). Kiedy wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze 2 minuty.

Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Podajemy z cukrem, śmietaną lub jogurtem albo truskawkami zmiksowanymi ze śmietaną. Można posypać miętą.

Smacznego

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *