Drukuj Drukuj

Gazpacho

gazpacho

Kiedy nadchodzą upały, a pomidory są już w pełni dojrzałe i pachnące słońcem, mogłabym się odżywiać wyłacznie gazpacho. To chłodnik zrobiony ze zmiksowanych warzyw i oliwy, świeży, pyszny, lekki i pożywny zarazem. Bardzo sezonowy – w Polsce dobry tylko pomiędzy połową lipca a końcem września, kiedy pomidory są najlepsze, a papryka najsłodsza.

Zachwyciłby każdego dietetyka. Zawiera w sobie mnóstwo warzyw (pomidory, papryka, ogórki, czosnek), odrobinę octu winnego dla zaostrzenia smaku, sporo oliwy dodającej gładkości i pełni, chleb, który zagęszcza i łagodzi świeżą i surową ostrośc warzyw.

Gazpacho można przygotować z  warzyw czerwonych (jak w moim przepisie), ale można też użyć pomarańczowych (pomidory i papryka), zielonych lub żółtych. Można zmiksować je na gładki krem, albo pozostawić lekko grudkowatą konsystencję (takie lubię najbardziej). Niektórzy kroją je w drobną kostkę – takie gazpacho to rodzaj salsy.

Czasem podaję je z dodakiem drobniutko posiekanych warzyw (papryka, szczypior, ogórek – każdy rodzaj w oddzielnej miseczce) i małych grzanek z pszennego chleba. Goście sami nakładają sobie dodatki do talerzy z zupą. Przeważnie jem je jednak tylko z  przypieczonymi kromkami chleba polanymi dobrą oliwą.

gazpacho

Wśród tych wielu wersji i możliwości jedno jest pewne – gazpacho musi być porządnie schłodzone. Najlepiej zrobić je co najmniej kilka godzin przed podaniem i trzymać w lodówce. Jeżeli nie ma na to czasu – można je zmiksować przed jedzeniem z kilkoma kostkami pokruszonego lodu.

gazpacho

Gazpacho

(Przepis na 4-6 porcji)

Składniki:

1 kg pomidorów, najlepiej podłużnych albo bawolich serc (są bardziej mięsiste)

3 czerwone papryki

1 długi ogórek

3 ząbki czosnku

2 kromki białego chleba (nie tostowego) bez skórki

2 łyżki octu winnego

7 łyżek oliwy

 1/2 szklanki wody

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory obieramy ze skórki. W tym celu nacinamy je płytko na krzyż na końcu (tym  bez szypułki), układamy w garnku i zalewamy wrzącą wodą. Po kilku chwilach wrzątek wylawamy, a pomidory polewamy zimną wodą. Ściągamy skórkę – powinna bardzo łatwo odchodzić.

Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą  kostkę.

Ogórka obieramy ze skóry i też kroimy na duże kawałki.

Czosnek obieramy z łupinki, kroimy w duże kawałki.

Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, dodajemy chleb, wodę i miksujemy, pozostawiając lekko grudkową konsystencję. Dodajemy oliwę, ocet, pieprz i sól, mieszamy  łyżką, aż oliwa połączy się z masą warzywną. Chłodzimy w lodówce co najmniej kilka godzin.

Podajemy z grzankami skropnionymi oliwą.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *