Risotto z krewetkami i fenkułem

risott z krewetkami i fenkułem

Risotto, które dziś proponuję, jest pyszne i eleganckie, pięknie pachnie anyżem. Połączenie delikatnych krewetek, kremowego ryżu i wyrazistego kopru włoskiego.

Przygotowywanie risotto, cała ta pieczołowitość i powolność, zawsze wprawia mnie w dobry humor. Risotto to takie jedzenie, jakie powinno być – proste i  slow. Lubię mieszać risotto popijając wino i obserwując, jak ryż zmienia konsystencję i staje się coraz bardziej smakowity. Jeśli jesteście zestresowani i zabiegani – na przekór wszystkiemu zróbcie risotto 🙂

Czytaj dalej

Spring Rolls

spring rolls

Surowe spring rolls to takie wiosenne danie. Chrupiące, pełne warzyw i listków. Tym bardziej smakują zimą – ich zieloność zwycięża burość kolorów za oknem (tej zimy) i pasuje do bieli (w te inne zimy).

Nie dajcie się jednak zwieść – przy całej swojej lekkości są dość sycące – trzy ruloniki w zupełności wystarczą na przystawkę dla jednej osoby (dla niektórych – nawet dwa). Wyglądają pięknie i robią wrażenie.

Można je przygotować wcześniej (np. rano przed wieczornym przyjęciem) – trzeba je wtedy przechowywać pod wilgotną ściereczką.

Zwija się je dość prosto, za pierwszym razem wyszły mi trochę krzywe, za drugim – idealne. Trzeba tylko pamiętać, żeby papier ryżowy wkładać do garnka z wodą pojedynczo (ja zaczynając zwijanie wkładam drugi płat do wody – kiedy skończę pierwszy rulonik, papier na drugi jest zazwyczaj dostatecznie miękki).

Czytaj dalej