Muffinowe ciasto z truskawkami i borówkami

W taki gorący czerwiec, kiedy powietrze wydaje się gęste jak miód i nikomu nie chce się ruszać, a miło siedząc na leżaku zjeść coś słodkiego i domowego, najlepsze są łatwe ciasta z owocami.

Muszą być lekkie, świeże i mało pracochłonne – nikt nie wytrzyma w kuchni zbyt długo.

Takie właśnie jest muffinowe ciasto z owocami. Muffinowe, bo przygotowuje się je jak muffinki – oddzielnie miesza suche i mokre składniki i potem tylko krótko łączy (tylko do wymieszania, jeśli nie chcemy, żeby ciasto stało się gniotowate). Po upieczeniu konsystencja ciasta jest jednak nieco bardziej treściwa, niż zwykle bywa w muffinkach, a co ważniejsze – jest świeże i smaczne przez co najmniej kilka dni.

Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce – skórkę z limonki (pozostałą po zrobieniu lemoniady), wczorajsze borówki i truskawki. Oczywiście można użyć skórki cytrynowej lub pomarańczowej (smak będzie inny, ale każda z tych wersji jest dobra, choć limonka może najbardziej orzeźwiająca) i innych owoców – porzeczek, malin, jagód, lekko podpieczonego rabarbaru. Trzeba je ułożyć dość ciasno – przed pieczeniem powinny stanowić zwartą warstwę na górze (na moim zdjęciu owoców jest ciut za mało, ktoś je podstępnie zjadł  🙂 ).

Muffinowe ciasto z truskawkami i borówkami

(Przepis na okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm)

Składniki:

250 g pszennej mąki

130 g drobnego cukru

1 jajko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szklanka kefiru

80 ml oleju rzepakowego

1 łyżka pasty waniliowej (jeśli nie mamy, można część cukru zastąpić torebką cukru waniliowego)

skórka otarta z jednej limonki

350 g truskawek

150 g borówek

ew. masło do wysmarowania formy i tarta bułka do jej obsypania

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 160°C.

Formę smarujemy cienko masłem i posypujemy tartą bułką (nie trzeba tego robić, jeśli forma jest nieprzywierająca, np. silikonowa z porcelanowym dnem).

Truskawki kroimy na połówki.

W jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej mieszamy (najlepiej trzepaczką rózgową) jajko, kefir, pastę waniliową, olej i skórkę limonki

Łączymy składniki mokre i suche, krótko mieszając łyżką – tylko do połączenia składników.

Przekładamy ciasto do formy (jest dość gęste). Układamy ciasno na wierzchu truskawki (przecięciem do góry) i borówki.

Pieczemy ok. godziny (wetknięty w ciasto patyczek powinien być suchy).

Smacznego

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *