Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Rabarbar czy truskawki? Trudne pytanie. Niech będzie i to, i to.

bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Kolejne wiosenne słodkie bułeczki z bardzo dużą ilością owoców. W zwijanych rabarbarowych  jest ich nieco mniej – zgodnie z życzeniem mojej córki te dzisiejsze mają więc formę puszystych miseczek, solidnie wypełnionych rabarbarem i truskawkami. Na wierzchu – tradycyjna, uczciwa kruszonka, słodka i chrupiąca. Taka, jaką dzieci lubią najbardziej – w końcu dziś Dzień Dziecka :).

bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Bułeczki można pojedynczo zamrażać i odgrzewać potem w piekarniku – będą równie pyszne, jak świeże.

Czytaj dalej

Tiramisu truskawkowe

tiramisu truskawkowe

Tiramisu to jedem z moich ulubionych deserów. Dobrze zrobione ma smak idealny – kremowy, delikatny, ale intensywny dzięki kawie z odrobiną migdałowego likieru. Nigdy mi się nie znudzi. Ale kiedy za oknem upał, a w misce truskawki, można trochę odświeżyć formułę. Jeśli zamiast kawą biszkopty nasączymy sokiem i likierem pomarańczowym i dodamy lekko rozgniecione truskawki, powstanie zupełnie nowy deser. Świeży i letni, bardzo dekoracyjny, w sam raz na czerwcowe popołudnie.

tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe najlepiej przygotować dzień wcześniej, a przed samym podaniem nałożyć na wierzch truskawki.

tiramisu truskawkowe

Warunkiem sukcesu jest dokładne oddzielenie żółtek – do kremu nie powinno dostać się białko, będzie zbyt rzadki. Mascarpone nie da się zastąpić innym serkiem – żaden inny nie jest równie kremowy i tłusty. Nie musi to być przy tym serek najdroższy – ja używam Piątnicy, stosunkowo tani, a tiramisu wychodzi doskonałe.

Czytaj dalej

Letnie ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką owsianą

ciasto drożdżowe z kruszonką owsianą

Znalazłam ciasto na tegoroczne lato. Co jakiś czas zakochuję się w jakimś cieście i piekę je niemal na okrągło. W zeszłe lato proste i pyszne owsiane z owocami, wcześniej – eleganckie migdałowe nasączane syropem mandarynkowym. W tym roku urzekło mnie ciasto drożdżowe, pulchne, lekkie, delikatnie maślane, z dużą ilością truskawek i chrupiącą kruszonką z płatków owsianych.

Lubię ciasta drożdżowe, ale często – zwłaszcza te z cukierni – wydają mi się za suche, za słodkie, zbyt mocno aromatyzowane. To jest moim zdaniem idealne – puszyste, ale nie suche, delikatnie lepkie, lekkie, ale konkretne. Truskawki dodają mu letniej świeżości, nietypowa kruszonka miło kontrastuje z miękkością ciasta. Takie niewydumane, pyszne i wakacyjne – doskonale pasuje do szklanki mleka, książki i leżaka. Albo do podwieczorku pod drzewem – jest duże, starczy po sporym kawałku dla każdego :).

ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką owsianą

Oczywiście kiedy skończy się sezon truskawkowy, można użyć dowolnych owoców – malin, wiśni, śliwek.

Ciasto jest dość rzadkie i mocno się lepi, wymaga długiego wyrabiania (ok. 20 minut) i nawet po tym czasie, chodź już odchodzi od miski, pozostaje lekko klejące. Nagrodą za wysiłek włożony w ugniatanie jest doskonała konsystencja po upieczeniu.

ciasto drożdżowe z kruszonką owsianą

Bardzo dobrze wyrasta; aby mu w tym pomóc, wstawiam blachę do zimnego piekarnika i dopiero wtedy uruchamiam grzanie – dzięki temu będzie miało czas, żeby fantastycznie urosnąć. Dobrze piec go w dużej tortownicy (ok. 26 cm średnicy), ja jednak najczęście piekę w mniejszej (średnica 23 cm) – jest wtedy bardzo wysokie, a truskawki fajnie układają się również na bokach (jak na zdjęciu).

Czytaj dalej

Ciasto ucierane z truskawkami

ciasto ucierane z truskawkami

Brzuch już mnie boli od truskawek. Ale nie odpuszczam :).  Teraz pora na ciasta – po tarcie z syropem pomarańczowym proste ucierane ciasto truskawkowe. Świeże wczesnoletnie ciasto, codzienne i domowe, do popołudniowej herbaty.

Kiedyś ciasta mogłyby dla mnie nie istnieć. Ich pieczenie wydawało mi się żmudne i trudne. Teraz dorosłam i im jestem starsza, tym bardziej ciasta mnie kręcą – wiem, które lubię i okazało się, że pieczenie ich jest stosunkowo proste. Fakt, łatwiej coś zepsuć, niż w innych daniach, czasem zdarza się spektakularna klapa, ale jest mnóstwo ciast bezpiecznych i udających się na 99 %.

ciasto ucierane z truskawkami

Takie właśnie jest to ciasto ucierane (dodam – moje pierwsze ciasto ucierane). Puszyste, śmietankowo-waniliowe, z mnóstwem truskawek. Puszczają trochę soku – dzięki temu na górze tworzy się fajna skarmelizowana skorupka. Jeśli ktoś jednak nie lubi pokrytego sokiem wierzchu, może użyć mniejszej ilości truskawek i rozłożyć je rzadziej na cieście. Wtedy nie będzie czerwone, tylko ciastowo-rumiane w czerwone plamki.

Czytaj dalej

Tarta z mascarpone i truskawkami w syropie pomarańczowym

tarta z mascarpone i truskawkami w syropie pomarańczowym

W moim ulubionym warzywniaku truskawki na poważnie pojawiają się na początku kwietnia. Najpierw greckie, całkiem niezłe, potem już naprawdę dobre węgierskie, a w maju – polskie, najlepsze i najsłodsze. Moje ukochane danie truskawkowe to miska pokrojonych truskawek zmieszanych z gęstym jogurtem (kiedyś, w czasach totalnej dietetycznej beztroski, ze śmietaną) i z cukrem. Nasycona, po kilku tygodniach zaczynam przerabiać je na inne desery. Dzis proponuję tartę z mascarpone  z truskawkami w syropie pomarańczowym.

tarta z mascarpone z truskawkami w syropie pomarańczowym

To bardzo proste, pyszne i sycące ciasto, truskawki z pomarańczami bardzo się lubią i pięknie wzajemnie podkreślają swój smak.

Trzeba tylko pamiętać, żeby spód przygotować dzień wcześniej – nadzienie nakładane tego samego dnia źle sie rozsmarowuje, a spód się kruszy. Tartę należy zjeść w ciągu 2 dni od zrobienia (truskawki sa bardzo nietrwałe).

tarta z mascarpone z truskawkami w syropie pomarańczowym

Czytaj dalej