Grzanki francuskie z truskawkami

Teraz, kiedy mamy mnóstwo truskawek, mnóstwo słońca, a przydomowa lipa pachnie obłędnie, uwielbiam poranne francuskie tosty na tarasie. Nie jest to danie dla osób szukających najszybszych sposobów na idealną plażową figurę. To raczej śniadanie dla tych szukających kulinarnego szczęścia, lubiących błogie początki letnich dni. Wakacje już za chwilę :).

Są miękkie, puszyste, lekko chrupiące z wierzchu, słodkie, cynamonowo-waniliowe. Niepracochłonne. Uwielbiam je z truskawkami, ale kiedy się skończą, zastąpię je z przyjemnością malinami, jeżynami, śliwkami. Może być miód, mus jabłkowy, może być wszystko. A dla owocowych niejadków wystarczy cukier puder. Śniadanie na pierwszy dzień wakacji wcale nie musi być zdrowe, musi być wspaniałe.

ANIU, to przepis dla Ciebie 🙂

Czytaj dalej

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Rabarbar czy truskawki? Trudne pytanie. Niech będzie i to, i to.

bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Kolejne wiosenne słodkie bułeczki z bardzo dużą ilością owoców. W zwijanych rabarbarowych  jest ich nieco mniej – zgodnie z życzeniem mojej córki te dzisiejsze mają więc formę puszystych miseczek, solidnie wypełnionych rabarbarem i truskawkami. Na wierzchu – tradycyjna, uczciwa kruszonka, słodka i chrupiąca. Taka, jaką dzieci lubią najbardziej – w końcu dziś Dzień Dziecka :).

bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Bułeczki można pojedynczo zamrażać i odgrzewać potem w piekarniku – będą równie pyszne, jak świeże.

Czytaj dalej

Tiramisu truskawkowe

tiramisu truskawkowe

Tiramisu to jedem z moich ulubionych deserów. Dobrze zrobione ma smak idealny – kremowy, delikatny, ale intensywny dzięki kawie z odrobiną migdałowego likieru. Nigdy mi się nie znudzi. Ale kiedy za oknem upał, a w misce truskawki, można trochę odświeżyć formułę. Jeśli zamiast kawą biszkopty nasączymy sokiem i likierem pomarańczowym i dodamy lekko rozgniecione truskawki, powstanie zupełnie nowy deser. Świeży i letni, bardzo dekoracyjny, w sam raz na czerwcowe popołudnie.

tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe najlepiej przygotować dzień wcześniej, a przed samym podaniem nałożyć na wierzch truskawki.

tiramisu truskawkowe

Warunkiem sukcesu jest dokładne oddzielenie żółtek – do kremu nie powinno dostać się białko, będzie zbyt rzadki. Mascarpone nie da się zastąpić innym serkiem – żaden inny nie jest równie kremowy i tłusty. Nie musi to być przy tym serek najdroższy – ja używam Piątnicy, stosunkowo tani, a tiramisu wychodzi doskonałe.

Czytaj dalej

Letnie ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką owsianą

ciasto drożdżowe z kruszonką owsianą

Znalazłam ciasto na tegoroczne lato. Co jakiś czas zakochuję się w jakimś cieście i piekę je niemal na okrągło. W zeszłe lato proste i pyszne owsiane z owocami, wcześniej – eleganckie migdałowe nasączane syropem mandarynkowym. W tym roku urzekło mnie ciasto drożdżowe, pulchne, lekkie, delikatnie maślane, z dużą ilością truskawek i chrupiącą kruszonką z płatków owsianych.

Lubię ciasta drożdżowe, ale często – zwłaszcza te z cukierni – wydają mi się za suche, za słodkie, zbyt mocno aromatyzowane. To jest moim zdaniem idealne – puszyste, ale nie suche, delikatnie lepkie, lekkie, ale konkretne. Truskawki dodają mu letniej świeżości, nietypowa kruszonka miło kontrastuje z miękkością ciasta. Takie niewydumane, pyszne i wakacyjne – doskonale pasuje do szklanki mleka, książki i leżaka. Albo do podwieczorku pod drzewem – jest duże, starczy po sporym kawałku dla każdego :).

ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką owsianą

Oczywiście kiedy skończy się sezon truskawkowy, można użyć dowolnych owoców – malin, wiśni, śliwek.

Ciasto jest dość rzadkie i mocno się lepi, wymaga długiego wyrabiania (ok. 20 minut) i nawet po tym czasie, chodź już odchodzi od miski, pozostaje lekko klejące. Nagrodą za wysiłek włożony w ugniatanie jest doskonała konsystencja po upieczeniu.

ciasto drożdżowe z kruszonką owsianą

Bardzo dobrze wyrasta; aby mu w tym pomóc, wstawiam blachę do zimnego piekarnika i dopiero wtedy uruchamiam grzanie – dzięki temu będzie miało czas, żeby fantastycznie urosnąć. Dobrze piec go w dużej tortownicy (ok. 26 cm średnicy), ja jednak najczęście piekę w mniejszej (średnica 23 cm) – jest wtedy bardzo wysokie, a truskawki fajnie układają się również na bokach (jak na zdjęciu).

Czytaj dalej

Ciasto ucierane z truskawkami

ciasto ucierane z truskawkami

Brzuch już mnie boli od truskawek. Ale nie odpuszczam :).  Teraz pora na ciasta – po tarcie z syropem pomarańczowym proste ucierane ciasto truskawkowe. Świeże wczesnoletnie ciasto, codzienne i domowe, do popołudniowej herbaty.

Kiedyś ciasta mogłyby dla mnie nie istnieć. Ich pieczenie wydawało mi się żmudne i trudne. Teraz dorosłam i im jestem starsza, tym bardziej ciasta mnie kręcą – wiem, które lubię i okazało się, że pieczenie ich jest stosunkowo proste. Fakt, łatwiej coś zepsuć, niż w innych daniach, czasem zdarza się spektakularna klapa, ale jest mnóstwo ciast bezpiecznych i udających się na 99 %.

ciasto ucierane z truskawkami

Takie właśnie jest to ciasto ucierane (dodam – moje pierwsze ciasto ucierane). Puszyste, śmietankowo-waniliowe, z mnóstwem truskawek. Puszczają trochę soku – dzięki temu na górze tworzy się fajna skarmelizowana skorupka. Jeśli ktoś jednak nie lubi pokrytego sokiem wierzchu, może użyć mniejszej ilości truskawek i rozłożyć je rzadziej na cieście. Wtedy nie będzie czerwone, tylko ciastowo-rumiane w czerwone plamki.

Czytaj dalej