Pikantna sałatka z młodej cukinii, ziemniaków i chili

W letnim jedzeniu najważniejszy jest dobry, uczciwy produkt. W zimowych daniach łatwiej ukryć coś drugiej jakości (choć nie świeżości) – trochę gorsze mięso czy warzywa nieźle się sprawdzą w długo duszonych gulaszach, zawiesistych zupach, lasaniach.

Latem gotowanie jest szybkie. Jeśli już mamy świetne składniki, wystarczy minimum obróbki, odrobina przypraw. Nie warto ich psuć zbyt skomplikowanymi przygotowaniami. Tak jak w lubianej prawie przez wszystkich włoskiej kuchni – tylko kilka produktów, za to wybornych i sezonowych, prosty przepis.

Teraz jest właśnie sezon na młodą cukinię, warzywo przez większość roku właściwie niedostępne. Niewiele dłuższe i grubsze od palca cukinie smakują zupełnie inaczej, niż te duże. Są chrupiące, jędrne, delikatne, bardziej wyraziste. Najczęściej przesmażam je na oliwie z listkami szałwii. Taka cukinia jest świetna na zimno i na ciepło, jako samodzielne danie, dodatek do mięsa lub makaronu.

Dziś  jednak dla odmiany pikantna sałatka z młodej cukinii, młodych (a jakże) ziemniaków, czosnku, chili i natki. Przygotowuje się ją błyskawicznie – ziemniaków nie obieram, w czasie, kiedy się gotują, podsmażam cukinię z chili i czosnkiem. Niezbędny jest dodatek octu winnego i soku z cytryny – sałatka powinna być wyrazista, ostro-kwaśna, idealna na upał. Pasuje do niej zimny szprycer 🙂

Pikantna sałatka z młodej cukinii, ziemniaków i chili

(Przepis na 2 porcje)

Składniki:

2 duże młode ziemniaki albo kilka małych

10 maleńkich cukinii, trochę grubszych i dłuższych od palca (nie można ich zastąpić dużą cukinią)

2 ząbki czosnku

1 mała suszona papryczka chili (albo świeża)

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

łyżeczka białego octu winnego

sok wyciśnięty z 1/4 cytryny

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Nieobrane ziemniaki kroimy w średniej wielkości kawałki, gotujemy w osolonej wodzie (powinny pozostać jędrne). Odcedzamy, jeszcze gorące polewamy octem winnym, mieszamy.

W tym czasie cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, czosnek na plasterki, chili kruszymy (świeżą kroimy na plasterki).

Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy chili i cukinię, smażymy 2 minuty na dość dużym ogniu. Dodajemy czosnek, smażymy razem na średnim ogniu jeszcze ok. 3 minut – cukinia powinna być lekko zarumieniona, czosnek nie powinien się przypalić.

Mieszamy z ziemniakami i natką, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny (do smaku – sałatka ma być ostra, lekko kwaśna, wyrazista).

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *