Cannelloni z bakłażanem w sosie pomidorowym

cannelloni z bakłażanem

Zapiekany makaron w sosie pomidorowym można przygotować na wiele sposobów. Dziś, z okazji wciąż trwającego (ale zbliżającego się powoli do finiszu) bakłażanego sezonu, makaronowe rurki napełnione farszem z bakłażanów.

Bakłażany lubię za ich delikatność, śliskość i pyszność. To one grają w tym daniu pierwsze skrzypce. Świetnie się komponują z lekko kwaskowatym sosem pomidorowym, natką i kaparami (najbardziej lubię te drobniutkie). Bakłażany zawsze potrzebują lekkiego podkręcenia, bez bardziej zdecydowanych dodatków potrawa byłaby mdła.

cannelloni z bakłażanem

 Żeby nie było za tłusto (bakłażany chłoną oliwę bez opamiętania), nie wylewam oliwy na patelnię, tylko delikatnie smaruję nią każdy plaster.

Farsz można przygotować dzień wcześniej, a kilka godzin przed pieczeniem napełnić rurki i polać sosem. Zwykle używam rurek niewymagających wcześniejszego obgotowania – to zasadniczo ułatwia sprawę.

cannelloni z bakłażanem

Cannelloni z bakłażanem w sosie pomidorowym

(Przepis na 5 osób – ok. 20 rurek)

Składniki:

20 rurek cannelloni, nie wymagających wcześniejszego obgotowania

ok. 800 g bakłażanów (2-3 sztuki, zależnie od wielkości)

pęczek natki pietruszki

4 ząbki czosnku

7 łyżek oliwy

4 puszki krojonych pomidorów (po 400 g)

1 cebula

2 łyżki kaparów z zalewy, odsączonych

6 łyżek tartego parmezanu (ok. 40 g)

mała garść liści bazylii

sól, pieprz

ew. szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Rurki:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Bakłażany kroimy na plastry o grubości 1-1,5 cm, solimy, odstawiamy na durszlaku. Po 15 minutach ocieramy papierowym ręcznikiem sok, który z nich wypłynął  (niektóre gatunki bakłażanów mają w sobie goryczkę, to sposób na pozbycie się jej) .

Natkę i czosnek drobno siekamy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Plastry bakłażana smarujemy 3 łyżkami oliwy z obu stron (ja robię to silsikonowym pędzlem kuchennym). Smażymy na rozgrzanej suchej patelni (z nieprzywierającą powłoką) na dość dużym ogniu – aż zrobią się wiotkie i miękkie i trochę się zarumienią. Kroimy w 1-1,5 centymetrową kostkę.

Wlewamy do szerokiego garnka 2 łyżki oliwy, 2 posiekane ząbki czosnku i natkę, powoli podgrzewamy (ok. 3 minut). Dorzucamy bakłażany, chwilę smażymy razem, dodajemy 1 puszkę pomidorów, gotujemy razem ok. 5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.

Nadziewamy bakłażanami rurki.

Sos:

Wlewamy do garnka 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i pozostały czosnek, smażymy na małym ogniu, aż cebula zeszkli się i zmięknie.

Dodajemy resztę pomidorów i kapary, doprawiamy solą i pieprzem (można dodać szczyptę cukru, który złagodzi kwaskowość pomidorów), gotujemy ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy listki bazylii (można je posiekać), mieszamy.

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, tak, aby przykrył je cienką warstwą, na nim układamy napełnione rurki i przykrywamy dokładnie resztą sosu.

Posypujemy tartym parmezanem i pieczemy ok. 25 minut. Jeżeli góra zanadto się rumieni, można przykryć folią aluminiową (matową stroną do góry).

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *