Coś dla czekoladowych hedonistów. Słodka, pełna orzechów i skórki pomarańczowej masa makowa zatopiona w gęstym, ciężkim czekoladowym cieście. To wszystko pokryte lśniącą, również czekoladową polewą.
Ciasto ma głęboki smak, połączone aromaty maku i czekolady są obłędne, wygląda domowo, ale jednocześnie bogato i odświętnie. Jest pyszne, słodkie i sycące – wystarczy mały kawałek.
Zamiast makowca na Święta – albo obok makowca. A co tam 🙂 .
Wesołych Świąt.
Ciasto czekoladowe z makiem i bakaliami
(Przepis na tortownicę o średnicy ok. 23 cm)
Składniki:
Ciasto:
1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniejszej niż 70%
2 tabliczki mlecznej czekolady (razem 200 g)
1/2 szklanki pszennej mąki
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżka pasty waniliowej (lub opakowanie cukru wanilinowego)
Masa makowa:
200 g mielonego maku
1 jajko
30 g miękkiego masła
25 g drobnego brązowego cukru
75 g płynnego miodu
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
30 g orzechów włoskich
kilka kropel ekstraktu migdałowego
Polewa:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniejszej niż 70% (50g)
150 ml śmietanki 30 %
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Mak zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia (moja forma silikonowa z ceramicznym dnem nie potrzebuje wykładania papierem).
Jajka miksujemy z pastą waniliową i cukrem.
Czekoladę łamiemy na kawałki. Masło kroimy na kawałki. Wkładamy razem do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu, mieszając (masa może sie zważyć, ale to nie szkodzi).
Czekoladę lekko studzimy. Dodajemy do niej masę jajeczną i mąkę, miksujemy.
Ciasto wylewamy do formy i pieczemy 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę makową:
Orzechy siekamy. Namoczony mak wylewamy na durszlak wyłożony gazą. Odciskamy porządnie – masa powinna być raczej sucha.
Masło miksujemy z cukrem, miodem i ekstraktem migdałowym. Dodajemy żółtko, dalej ucierając. Dodajemy mak, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy i miksujemy do połączenia.
Białko ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z masą makową.
Po 10 minutach pieczenia ciasta wyjmujemy je z piekarnika (nadal nie jest stężałe) i na wierzch ostrożnie wykładamy łyżką masę makową. Trochę się w nim zapada – tak ma być, wartstwy maku i czekolady powinny nawzajem się przenikać, ale mak nie powinien całkiem opaść na dno.
Delikatnie wyrównujemy łyżką wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika na jeszcze ok. 40 minut (patyczek wetknięty do środka nie będzie suchy, ale ciasto nie może być płynne).
Ciasto wyjmujemy i przygotowujemy polewę czekoladową:
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej (tj. miskę ze składnikami polewy ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą), ciągle mieszając. Kiedy masa jest zupełnie gładka, rozprowadzamy ją na wierzchu ciasta i zostawiamy do stężenia.
Smacznego
Przepis na masę makową na podstawie zmodyfikowanego przepisu z „Moich wypieków”