Drukuj Drukuj

Świąteczne ciasto czekoladowe z makiem i bakaliami

ciasto czekoladowe z makiem i bakaliami

Coś dla czekoladowych hedonistów. Słodka, pełna orzechów i skórki pomarańczowej masa makowa zatopiona w gęstym, ciężkim czekoladowym cieście. To wszystko pokryte lśniącą, również czekoladową polewą.

Ciasto ma głęboki smak, połączone aromaty maku i czekolady są obłędne, wygląda domowo, ale jednocześnie bogato i odświętnie. Jest pyszne, słodkie i sycące – wystarczy mały kawałek.

ciasto czekoladowe z makiem i bakaliami

Zamiast makowca na Święta – albo obok makowca. A co tam 🙂 .

Wesołych Świąt.

ciasto czekoladowe z makiem i bakaliami

ciasto czekoladowe z makiem i bakaliami

Ciasto czekoladowe z makiem i bakaliami

(Przepis na tortownicę o średnicy ok. 23 cm)

Składniki:

Ciasto:

1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniejszej niż 70%

2 tabliczki mlecznej czekolady (razem 200 g)

1/2 szklanki pszennej mąki

10 dag masła

1/2 szklanki cukru

4 jajka

1 łyżka pasty waniliowej (lub opakowanie cukru wanilinowego)

Masa makowa:

200 g mielonego maku

1 jajko

30 g miękkiego masła

25 g drobnego brązowego cukru

75 g płynnego miodu

50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

30 g orzechów włoskich

kilka kropel ekstraktu migdałowego

Polewa:

1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g)

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniejszej niż 70% (50g)

150 ml śmietanki 30 %

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Mak zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia (moja forma silikonowa z ceramicznym dnem nie potrzebuje wykładania papierem).

Jajka miksujemy z pastą waniliową i cukrem.

Czekoladę łamiemy na kawałki. Masło kroimy na kawałki. Wkładamy razem do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu, mieszając (masa może sie zważyć, ale to nie szkodzi).

Czekoladę lekko studzimy. Dodajemy do niej masę jajeczną i mąkę, miksujemy.

Ciasto wylewamy do formy i pieczemy 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę makową:

Orzechy siekamy. Namoczony mak wylewamy na durszlak wyłożony gazą. Odciskamy porządnie – masa powinna być raczej sucha.

Masło miksujemy z cukrem, miodem i ekstraktem migdałowym. Dodajemy żółtko, dalej ucierając. Dodajemy mak, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy i miksujemy do połączenia.

Białko ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z masą makową.

Po 10 minutach pieczenia ciasta wyjmujemy je z piekarnika (nadal nie jest stężałe) i na wierzch ostrożnie wykładamy łyżką masę makową. Trochę się w nim zapada – tak ma być, wartstwy maku i czekolady powinny nawzajem się przenikać, ale mak nie powinien całkiem opaść na dno.

Delikatnie wyrównujemy łyżką wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika na jeszcze ok. 40 minut (patyczek wetknięty do środka nie będzie suchy, ale ciasto nie może być płynne).

Ciasto wyjmujemy i przygotowujemy polewę czekoladową:

Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej (tj. miskę ze składnikami polewy ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą), ciągle  mieszając.  Kiedy masa jest zupełnie gładka, rozprowadzamy ją na wierzchu ciasta i zostawiamy do stężenia.

Smacznego

Przepis na masę makową na podstawie zmodyfikowanego przepisu z „Moich wypieków”

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Zalogowano się jako Iwona. Wylogować się?

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *