Krem z buraków z imbirem i miodem

krem z buraków z imbirem i miodem

Kocham tradycyjny, esencjonalny barszcz z czerwonych buraków. Nie zamieniłabym go na żaden inny – nie w czasie Wigilii. Ale w Święta można już poeksperymentować.

Na jeden z świątecznych dni proponuję barszcz w postaci kremu z upieczonych buraków, z dodatkiem odrobiny miodu, podbijającego jeszcze ich słodycz i imbiru, podkręcającego smak zupy, nadającego jej delikatną ostrość i egzotyczność.

Na wierzchu każdej porcji można ułożyć plasterek lekko podpieczonego koziego sera skropionego miodem – kozi ser pasuje do buraków, będzie odświętnie i idealnie pysznie.

krem z buraków z imbirem i miodem

Zupa jest elegancka, ale też dość swojska w smaku – bez obaw można ją zaserwować  członkom rodziny o bardziej tradycyjnych gustach. Przygotowuje się ją błyskawicznie (buraki można upiec dwa dni wcześniej), co w świątecznym okresie jest nie do przecenienia.

krem z buraków z imbirem i miodem

Krem z buraków z imbirem i miodem

(Przepis na 4 porcje)

Składniki:

1 kg buraków

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 l bulionu warzywnego (można go łatwo przygotować gotując 2 czubate łyżki suszu warzywnego w 1 litrze wody przez ok. 1/2 godz.; koniecznie trzeba go przecedzić)

2 łyżki obranego i posiekanego imbiru (ok. 20 g)

2 łyżki płynnego miodu

3 łyżki oliwy

sól, pieprz

ew. rolada z koziego sera pleśniowego i łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Buraki zawijamy w folię aluminiową (każdy oddzielnie). Układamy na blasze i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C (ok. 1-1,5 godz.). Wyjmujemy z folii i studzimy. Obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.

Na dużą patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek, cebulę i imbir, smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli.

Dodajemy buraki i miód, smażymy 2 minuty. Dolewamy bulion. Gotujemy 10 minut. Miksujemy, doprawiamy pieprzem i solą.

Przed podaniem ser kroimy na plasterki o grubości 1 cm. Rozkładamy je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy 2 minuty w rozgrzanym piekarniku  z włączoną funkcją grill.

Zupę podajemy z ułożonym na wierzchu plasterkiem gorącego sera polanego odrobiną miodu.

Smacznego

Na podstawie przepisu zamieszczonego w dodatku „Palce lizać” do Gazety Wyborczej

2 thoughts on “Krem z buraków z imbirem i miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *