Drukuj Drukuj

Ciasto czekoladowe z wiśniami i chili

ciasto czekoladowe z wiśniami i chiliKiedy za oknem zima, wreszcie prawdziwa i pełna śniegu, człowiek potrzebuje czegoś na rozgrzewkę. Idealny jest treściwy gulasz, kieliszek czerwonego wina, kubek herbaty. Ciasto też powinno być konkretne i rozgrzewające.

W takich sytuacjach zawsze można liczyć na wilgotne, ciężkie ciasta czekoladowe – rozgrzeją i poprawią humor. Jeśli jeszcze mają w sobie wiśnie i odrobinę chili, rozgrzeją podwójnie.

ciasto czekoladowe z wiśniami i chili

Nie należy bać się chili w tym cieście – fantastycznie współgra z czekoladą, daje tylko bardzo delikatne muśnięcie ostrości, ale to wystarczy, żeby zwykłe czekoladowe ciasto stało się niebanalne.

ciasto czekoladowe z wiśniami i chili

Czekolada użyta do ciasta powinna być w miarę dobrej jakości – te absolutnie najtańsze (np. z Biedronki) nie nadają się, ciasto nie wychodzi dobre.

ciasto czekoladowe z wiśniami i chili

Czekoladowe ciasto z wiśniami i chili

(Przepis na formę o średnicy ok. 23-25 cm)

Składniki:

1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniejszej niż 70%

2 tabliczki mlecznej czekolady (razem 200 g)

1/2 szklanki pszennej mąki

10 dag masła

1/2 szklanki cukru

1/2 kg wiśni świeżych lub mrożonych

4 jajka

1 łyżka pasty waniliowej (lub opakowanie cukru wanilinowego)

1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne w proszku

Sposób przygotowania:

Wiśnie, jeśli są zamrożone, rozmrażamy i osączamy na sicie.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka miksujemy z pastą waniliową, cukrem i chili.

Czekoladę łamiemy na kawałki. Masło kroimy na kawałki. Wkładamy razem do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu, mieszając (masa może sie zważyć, ale to nie szkodzi).

Czekoladę lekko studzimy. Dodajemy do niej masę jajeczną i mąkę, miksujemy.

Dodajemy wiśnie, mieszamy.

Ciasto wylewamy do formy i pieczemy 20-30 minut (w zależności od tego, czy chcemy, żeby było bardziej wilgotne czy bardziej suche w środku – ja wolę wilgotne).

Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (1 tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, z dodatkiem słodkiej śmietanki i polewamy ciasto) – wtedy będzie czekoladowa rozpusta 🙂 .

Smacznego

Zmodyfikowany przepis z serwisu Mniammniam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *