Drukuj Drukuj

Leczo z fasolą

leczo z fasolą

Latem najczęściej na obiad robię gazpacho – pyszny chłodnik ze zmiksowanych pomidorów, papryki, chleba i oliwy. I niby ciągle to lato mamy, ale już nie takie – chłodne i jesienne. Nie mam już ochoty na zimne zupy, ale ciągle chcę wykorzystywać pomidory i paprykę, które we wrześniu są chyba najsmaczniejsze. Doskonale sprawdzą się w rozgrzewającym leczo.

leczo z fasolą

Każde danie jednogarnkowe powinno mieć w sobie sycący konkret. W leczo to najczęściej kiełbasa albo kawałki kurczaka. Ja jednak wybieram fasolę – duże, mączyste ziarna doskonale przewodzą smak pozostałych warzyw i pomidorowego sosu, nie pozwalają wstać od stołu głodnym.

leczo z fasolą

Leczo można przygotować dzień albo dwa przed jedzeniem – odgrzewane jest jeszcze lepsze.

Fasola przed dodaniem do garnka powinna być zupełnie ugotowana – dodana do sosu pomidorowego już nie zmięknie (suchą namaczamy w wodzie na całą noc i gotujemy w nieosolonej wodzie ok. 2 godzin – w zależności od rodzaju; świeżej nie trzeba namaczać, wystarczy gotować w nieosolonej wodzie ok. 4o minut – czas gotowania również zależy od rodzaju fasoli). Można ją ugotować dzień przed przygotowaniem leczo.

leczo z fasolą

Leczo z fasolą 

(Przepis na 4-6 porcji)

Składniki:

2 szklanki ugotowanej fasoli (może być z puszki)

2 średnie cukinie

1 czerwona papryka

1 cebula cukrowa

3 ząbki czosnku

2 puszki pomidorów

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/4 łyżeczki chili

sól, pieprz

ew. ulubione świeże zioła (oregano, bazylia)

Sposób przygotowania:

Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę w cienkie paski, cukinię w półplasterki.

Oliwę wlewamy do garnka, do zimnej dodajemy czosnek i cebulę i smażymy na małym ogniu, aż się zeszklą (nie powinny się zarumienić).

Dodajemy cukinię i świeżą paprykę, smażymy mieszając kilka minut na dużym ogniu.

Dodajemy pomidory, fasolę, chili i słodką paprykę, lekko solimy.

Dusimy ok. 40 minut na małym ogniu.

Doprawiamy solą i pieprzem, ew. dodajemy świeże zioła.

Smacznego

4 thoughts on “Leczo z fasolą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>