Przygotowywanie risotto ma moc terapeutyczną – to powolne dolewanie bulionu, mieszanie, obserwowanie zmieniającej się konsystencji.
Lubię je za to. I jeszcze za łatwość przyrządzania, unoszący sie w kuchni zapach wina i masła. A najbardziej – za nieskończoność wariantów. Można w nim wykorzystać wszystkie sezonowe składniki – zioła, warzywa, orzechy, ale też mięso, ryby, owoce morza.
Najlepiej przed rozpoczęciem pracy przygotować sobie w miseczkach wszystkie składniki (jak w daniach kuchni azjatyckiej), a potem tylko mieszać i dodawać. 15 minut przyjemności i spokoju.
Dziś łatwe risotto z kurkami – jeden z pyszniejszych sposobów wykorzystania tych grzybów.
Risotto z kurkami
(Przepis na 6 porcji)
Składniki:
600 g kurek
400 g ryżu na risotto (np. arborio)
3 cebule szalotki (można zastąpić 1 dużą cebulą)
2 ząbki czosnku
100 g masła
3 łyżki oliwy
1 l gorącego bulionu warzywnego
1 szklanka białego wina
80 g startego parmezanu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Czosnek i szalotki kroimy w drobną kostkę.
Kurki czyścimy (ale jeszcze nie myjemy).
Rozgrzewamy na dużej patelni 2 łyżki oliwy i 25 g masła. Kiedy masło się rozpuści, wkładamy na patelnię cebulę i czosnek, smażymy kilka minut na bardzo małym ogniu, aż się zeszklą, zmiękną i zapachną (nie powinny się zarumienić).
Dodajemy ryż – smażymy kilka minut na małym ogniu mieszając, aż zrobi się szklisty. Wlewamy wino i smażymy mieszjąc, aż płyn odparuje. Wlewamy łyżkę wazową bulionu, gotujemy, aż ryż wchłonie niemal cały. Powtarzamy tę czynność do czasu, aż ryż stanie się kleisty, ale jednocześnie pozostanie jędrny (musi stawiać lekki opór zębom) – trwa to ok. 15 minut.
W międzyczasie na innej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Kurki przepłukujemy szybko na durszlaku. Wrzucamy na patelnię i smażymy na największym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż płyn, który z nich wypłynie, wyparuje. Dodajemy 25 g masła (duża łyżka), chwilę jeszcze smażymy (kurki powinny pozostać jędrne). Solimy i pieprzymy.
Kiedy ryż jest gotowy, solimy go (uważnie – parmezan jest słony) i pieprzymy, dodajemy pozostałe masło, parmezan i kurki.
Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 2 minuty. Risotto nabierze wtedy idelnej konsystencji – powinno być kremowe, lekko płynne, a ryż powinien stawiać lekki opór zębom.
Podajemy od razu.
Smacznego