Popołudniowa herbata najlepiej smakuje z ciasteczkami. Zwłaszcza wtedy, kiedy chrupie się grupowo. Od jakiegoś czasu nie bardzo smakują mi jednak kupne ciastka – przeważnie są za słodkie, za sztuczne. Niepokoi wszechobecny utwardzany olej palmowy. Dlatego często piekę ciastka w domu. Mało z nimi pracy, dużo radości, także dla dzieci. Fajne zajęcie na długie, deszczowe dni.
Pyszne są domowe pierniki czy ciastka maślane, najlepiej jednak, kiedy ciastka są przy okazji zdrowe, jak owsiane czy moje ostatnie odkrycie – domowe ciastka digestive.
Robi się je z razowej mąki i płatków owsianych, cukier też jest, oczywiście, ale nie tak dużo. I odrobina soli – to prawdziwe, lekko słone i lekko słodkie, pełnoziarniste digestive. Bardzo sycące i smakowite.
Domowe ciastka digestive
(Przepis na 2 blachy – ok. 50 niewielkich ciastek)
Składniki:
200 g mąki pszennej razowej
150 g płatków owsianych
150 g zimnego masła
50 g brązowego cukru
duża szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
Płatki zmiksować w malakserze na proszek (nie musi być bardzo drobny). Wymieszać z mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia.
Masło pokroić na kawałki, wrzucić do mąki i siekać razem z innymi składnikami na bardzo małe kawałeczki (można to zrobić siekaczem do ciasta kruchego). Rozetrzeć grudki masła z mąką końcami palców – szybko, żeby masło nie zrobiło się ciepłe. Ciasto szybko zagnieść, do połączenia w kulę (dodać tyle mleka, żeby ciasto dało się zagnieść).
Z ciasta uformować wałeczki o grubości 4-5 cm, ciasno owinąć folią spożywczą (jak kiełbaski). Włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 180°C (z termoobiegiem – bez termoobiegu do 200°C).
Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Wałeczki ciasta wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i kroić na ok. 1 cm plasterki. Ułożyć na blachach. Piec ok. 15 minut, aż lekko zbrązowieją.
Kiedy wystygną, można przełożyć do szczelnych pudełek.
Smacznego
Zmodyfikowany przepis z magazynu „Kuchnia”