Drukuj Drukuj

Domowe ciastka digestive

ciastka digestive

Popołudniowa herbata najlepiej smakuje z ciasteczkami. Zwłaszcza wtedy, kiedy chrupie się grupowo. Od jakiegoś czasu nie bardzo smakują mi jednak kupne ciastka – przeważnie są za słodkie, za sztuczne. Niepokoi wszechobecny utwardzany olej palmowy. Dlatego często piekę ciastka w domu. Mało z nimi pracy, dużo radości, także dla dzieci. Fajne zajęcie na długie, deszczowe dni.

ciastka digestive

Pyszne są domowe pierniki czy ciastka maślane, najlepiej jednak, kiedy  ciastka są przy okazji zdrowe, jak owsiane czy moje ostatnie odkrycie – domowe ciastka digestive.

ciastka digestive

Robi się je z razowej mąki i płatków owsianych, cukier też jest, oczywiście, ale nie tak dużo. I odrobina soli – to prawdziwe, lekko słone i lekko słodkie, pełnoziarniste digestive. Bardzo sycące i smakowite.

ciastka digestive

Domowe ciastka digestive

(Przepis na 2 blachy – ok. 50 niewielkich ciastek)

Składniki:

200 g mąki pszennej razowej

150 g płatków owsianych

150 g zimnego masła

50 g brązowego cukru

duża szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4-5 łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Płatki zmiksować w malakserze na proszek (nie musi być bardzo drobny). Wymieszać z mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia.

Masło pokroić na kawałki, wrzucić do mąki i siekać razem z innymi składnikami na bardzo małe kawałeczki (można to zrobić siekaczem do ciasta kruchego). Rozetrzeć grudki masła z mąką końcami palców – szybko, żeby masło nie zrobiło się ciepłe. Ciasto szybko zagnieść, do połączenia w kulę (dodać tyle mleka, żeby ciasto dało się zagnieść).

Z ciasta uformować wałeczki o grubości 4-5 cm, ciasno owinąć folią spożywczą (jak kiełbaski). Włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do 180°C (z termoobiegiem – bez termoobiegu do 200°C).

Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Wałeczki ciasta wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i kroić na ok. 1 cm plasterki. Ułożyć na blachach. Piec ok. 15 minut, aż lekko zbrązowieją.

Kiedy wystygną, można przełożyć do szczelnych pudełek.

Smacznego

Zmodyfikowany przepis z magazynu „Kuchnia”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>