Drukuj Drukuj

Chrupiące ciastka owsiane

ciastka owsiane

Kiedy wyjeżdżam z moimi dziećmi, często zabieram z sobą pudełko domowych ciastek. Maślanych, pierniczków, co tylko mi przyjdzie do głowy. Noszę potem po klika w kieszeniach albo w plecaku – są świetne na mały, nagły głód, nie trzeba pospiesznie szukać czegoś do jedzenia. Są też w miarę zdrowe, przynajmniej w porównaniu z kupnymi przekąskami.

ciastka owsiane

Te owsiane mają mnóstwo wartości odżywczych, daję je dzieciom i dorosłym bez wyrzutów sumienia. Wspaniale chrupią, doskonale smakują, długo zachowują świeżość, są bardzo sycące. A robi się je błyskawicznie. W sam raz na leniwe dni, kiedy chce się czegoś słodkiego.

ciastka owsiane

Chrupiące ciastka owsiane

(Przepis na ok. 35 sporych ciastek)

Składniki:

200 g miękkiego masła

3/4 szklanki drobnego cukru

1/4 szklanki brązowego cukru

1 jajko

1 łyżeczka pasty waniliowej (jeżeli nie mamy pasty, możemy zastąpić część drobnego cukru małą paczuszką cukru waniliowego).

1 szklanka mąki pszennej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

2,5 szklanki grubych płatków osianych (górskich)

Sposób przygotowania:

 Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Masło i drobny cukier miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy brązowy cukier i dalej miksujemy. Dodajemy jajko i pastę waniliową, miksujemy. Dodajemy mąkę i miksujemy wszystko razem.

Do masy wsypujemy płatki owsiane i mieszamy łyżką.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze i spłaszczamy łyżką (układamy je w dość dużych odstępach – ciastka rozlewają się mocno na boki; powinno być ok. 9 sztuk na jedną blachę).

Pieczemy przez około 15-17 minut, do lekkiego zezłocenia. Zdejmujemy z blachy dopiero po chwili, kiedy zesztywnieją.

Jeżeli mamy piekarnik z termoobiegiem, ciastka można piec na dwóch poziomach (160°C przy włączonym termoobiegu).

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Smacznego

Lekko zmodyfikowany przepis ze strony „Moje wypieki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>