Drukuj Drukuj

Owsianka z pieczonymi brzoskwiniami, rozmarynem i migdałami

Ferry Building w San Francisco to cudowne miejsce dla żarłoków – wspaniała ostrygi, dania z  owoców morza i ryb (świetne ceviche), doskonała, prosta kuchnia meksykańska, pyszne lody o niebanalnych smakach, organiczne delikatesy i sto innych opcji. Do tego widok na oddaloną o zaledwie kilka metrów zatokę.

Dobrego śniadania musiałam się jednak naszukać. Możliwości było wiele, ale wszystko za mało śniadaniowe, za tłuste, za jałowe. Pierwszego dnia smutny bajgiel z serkiem i łososiem, drugiego już dużo lepiej.

W uroczej kawiarni Frog Hollow Farm’s serwują prawdziwe śniadaniowe cuda. Ogromne kanapki z awokado, przeróżne ciastka i bułeczki i moją ulubioną oatmeal z pieczonymi brzoskwiniami z własnej uprawy. Na stoliku z cukrem, łyżeczkami i serwetkami słój posiekanych, przyrumienionych migdałów do posypywania owsianki.

Tak więc owsianka z brzoskwiniami, kubek herbaty i stolik przy samej zatoce. Moje ukochane amerykańskie śniadanie 🙂 .

Owsianka z duszonymi brzoskwiniami, miodem, rozmarynem i migdałami

(Przepis na 1 porcję)

Składniki:

5 łyżek grubych płatków owsianych (nie tych błyskawicznych)

1/2 szklanki mleka owsianego (albo krowiego)

mała brzoskwinia, dojrzała i soczysta, ale niezbyt miękka (ew. nektarynka)

1/4 łyżeczki brązowego cukru + ew. trochę do dosłodzenia owsianki (można zastąpić miodem lub syropem klonowym)

kilka igiełek rozmarynu

masło

kilka migdałów

Sposób przygotowania:

Poprzedniego dnia wieczorem zalewamy płatki mlekiem, przykrywamy i zostawiamy na noc. Jeśli zapomnieliśmy to zrobić, rano wrzucamy płatki do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną i zgęstnieją (ja lubię bardzo gęstą owsiankę, z mlekiem niemal całkowicie wchłoniętym przez płatki).

Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.

Rozmaryn drobno siekamy.

Brzoskwinię nacinamy płytko na krzyż i polewamy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę.

Kroimy na spore kawałki, układamy w naczyniu do zapiekania, posypujemy cukrem i rozmarynem, układamy na każdym kawałku odrobinę masła.

Pieczemy 7 minut.

Migdały grubo siekamy i podprażamy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią.

Owsiankę podgrzewamy, wykładamy do miseczki, ewentualnie dosładzamy (owoce są słodkie, ale ja i tak dodaję trochę cukru), na wierzchu układamy kawałki brzoskwini i posypujemy migdałami.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *