Drukuj Drukuj

Konfitura gruszkowa z cynamonem i wanilią

Jeśli macie za dużo gruszek, można je wykorzystać robiąc kompot, można zrobić tartę gruszkową lub mus do naleśników. Można też przygotować gruszkową konfiturę, doskonałą do naleśników właśnie, do owsianki, do sobotnich grzanek.

Jest pyszna, pachnąca wanilią i cynamonem, niezbyt słodka, delikatnie kwaskowata dzięki dodatkowi soku z cytryny, z lekko chrupiącymi kawałkami gruszek.

Nie należy bać się podanej w przepisie ilości cytryn ani dosładzać konfitury – nie jest za kwaśna, słodyczy jest w sam raz.

Jeśli nie mamy pektyny (łatwo ją dostać m.in. w sklepach ze zdrową żywnością), można użyć cukru żelującego – bez ich dodatku konfitura jest nieco zbyt rzadka.

Konfitura gruszkowa z cynamonem i wanilią

(Przepis na ok. 2 słoiczki)

Składniki:

1,5 kg dość twardych gruszek (1 kg obranych)

2 cytryny

ew. 1/2 szklanki wody

1/4-1/3 szklanki cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka pasty waniliowej

1 łyżeczka pektyny

Sposób przygotowania:

Wyciskamy sok z cytryn.

Gruszki obieramy, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę 1,5 na 1,5 cm. Wrzucamy do rondla, zalewamy sokiem z cytryny, dodajemy wodę (jeśli soku jest za mało, żeby przykryć gruszki), wanilię, cynamon i połowę cukru, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut, aż gruszki będą miały pożądaną miękkość (ja lubię leciutko twardawe, nie rozgotowane na mus).

Pektynę mieszamy z pozostałym cukrem. Dodajemy do konfitury i gotujemy jeszcze 5 minut.

Konfiturę przechowujemy w lodówce, można też ją zapasteryzować: gorącą konfiturę wkładamy do słoików, zakręcamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100°C na 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, pozostawiając słoiki w środku do wystygnięcia.

Smacznego

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *