Gotowanie rosołu to magiczna czynność – z wody i żywych, chrupiących lub jędrnych, surowych składników powstaje złocisty, skoncentrowany płyn, pełen zapachu, smaku i wszystkiego, co najlepsze. Idealny na przeziębienie i smutek.
Jest tylko jeden kłopot – niechciane mięsne resztki. Ktoś zawsze zje marchewki, a nawet pietruszki, ale mięsa jest po prostu za dużo. Mam z tym problem. Uważam, że wyrzucanie każdego jedzenia jest niewłaściwe, ale wyrzucanie mięsa jest brakiem szacunku dla zwierząt. Nie jestem wegetarianką, ale mam poczucie, że jedzenie mięsa nie jest do końca w porządku. Tym bardziej jego marnowanie – śmierć kury czy krowy staje się wtedy bezsensowna i tym bardziej smutna.
Dlatego staram się wykorzystać wszelkie mięsne resztki. Z tych z rosołu można zrobić smaczne krokiety albo pyszną staroświecką zapiekankę z ziemniakami.
Ziemniaczana zapiekanka była jednym z ulubionych kolacyjnych ciepłych dań mojego dzieciństwa. Ta, którą proponuję, jest trochę inna (w moim domu robiło się ją z kiełbasą, bez czosnku i groszku), ale równie smaczna, rozgrzewająca i otulająca. Kolejny comfort food. Któż by się oparł przyrumienionym na brzegach plasterkom ziemniaków, chrupiącej i ciągnącej zarazem skorupce sera, przysmażonej cebuli, wesołym groszkowym kuleczkom. Danie prosto z przaśnych lat 80-tych, kiedy jedzenie było proste, ale uczciwe 🙂 .
Zapiekanka świetnie smakuje z kiszoną kapustą i ketchupem – rzadko go używam, ale tutaj pasuje doskonale. Z nim jest jeszcze bardziej stylowo.
Kurczaka można zastąpić wołowiną – dobre będzie każde mięso z rosołu.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i groszkiem
(Przepis na 4 porcje)
Składniki:
8 średnich ziemniaków
3 łyżki oliwy + odrobina do skropienia i do wysmarowania formy
1 łyżka suszonego majeranku
1 mała cebula
1 szklanka mięsa z kurczaka z rosołu (porwanego na kawałki)
1 ząbek czosnku
6 łyżek mrożonego groszku
1/2 szklanki tartego sera (może być tarta mozarella do pizzy, dobry będzie też jakikolwiek żółty ser)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
Cebulę kroimy w cienkie piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki. Solidnie doprawiamy pieprzem i solą, posypujemy majerankiem, polewamy 1 łyżką oliwy. Mieszamy dokładnie ręką.
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, na zimną kładziemy czosnek i cebulę, smażymy, aż cebula zmięknie i się lekko zezłoci.
Dodajemy mięso, smażymy mieszając jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zamrożony groszek, mieszamy.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, na to warstwę mięsa z groszkiem, a na wierzchu resztę ziemniaków. Skrapiamy lekko oliwą.
Pieczemy ok. 40 minut. W połowie pieczenia posypujemy serem.
Jeśli ser będzie się z mocno rumienił, przykrywamy folią aluminiową (matową stroną do góry).
Smacznego