Krokiety z wołowiny z rosołu i pora

krokiety z wołowiny z rosołu i pora

Bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia i robię to coraz rzadziej. Kłopotem zawsze jest mięso z rosołu. Robię go na kurzych korpusach (albo na kurczaku, z którego wykrajam piersi i nóżki – można je zamrozić na poźniej) i wołowienie. I nikt nie chce jeść tych mięsnych resztek – no, może pierwszego dnia, ale przecież nie zjemy na raz ponad kilograma mięsa.

Ratunkiem mogą być krokiety – te moje są z wołowiny i usmażonych na maśle do miękkości porów. Warunkiem powodzenia jest rodzaj mięsa – wołowina nie może być sucha, najlepsza będzie kleista pręga, której nie zabije wielogodzinne gotowania w rosole.

krokiety z wołowiny z rosołu i pora

Pory usmażone na maśle zmieniają się w sposób niezwykły – lekko słodkawe, maślane, świeże. Zupełnie inne, niż ostre i rześkie surowe. Do tej pory używałam ich jako nadzienia do tarty i do risotta, okazuje się, że w krokietach sprawdzają się równie dobrze. Nadzienie trzeba dobrze doprawić pieprzem i solą – powinno być wyraziste.

Jeśli lubimy ostre, azjatyckie smaki, można dodać na etapie smażenia porów 1-3 posiekane małe papryczki chili i 2 wyciśnięte ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego i sok wyciśnięty z ćwiartki limonki (cytryny). W tej wersji pomijamy gałkę muszkatołową. Nadzienie zmieni charakter, nabierze nieco egzotycznego wigoru.

krokiety z wołowiny z rosołu i pora

Krokiety z wołowiny z rosołu i pora

(Przepis na 12 krokietów)

Składniki:

Naleśniki:

4 jajka

8 czubatych łyżek pszennej mąki

4 łyżki oleju rzepakowego + odrobina do posmarowania patelni

mleko

Farsz:

4 średnie pory

1 kg wołowiny z rosołu (pręgi)

2 łyżki masła

3/4 łyżeczkia utartej gałki muszkatołowej

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Naleśniki:

Jajka, mąkę i olej miksujemy razem z mlekiem (dodajemy go tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej, lejącej się śmietany). Odrobinę oleju wylewamy na patelnię teflonową, przecieramy ją papierowym ręcznikiwm (wchłonie nadmiar tłuszczu).

Rozgrzewamy silnie patelnię. Wylewamy na nią  prawie pełną łyżkę wazową ciasta , rozprowadzamy je po całym dnie, smażymy do zrumienienia z obu stron. Powinno wyjść ok. 12 naleśników.

Farsz:

Pory kroimy na cienkie plasterki. Masło rozpuszczamy na patelni, wkładamy plasterki pora i smażymy ok. 10 minut na małym ogniu, aż zmiękną (nie powinny zbrązowieć).  Wołowinę rwiemy na małe kawałki (ok. 2 na 2 cm).

Usmażonego pora mieszamy z wołowiną, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, smażymy jeszcze kilka minut razem.

Na każdyn naleśniku układamy na środku porcję nadzienia i zawijamy z 4 stron, tak żeby powstał kwadratowy pakiecik.

Krokiety podajemy podgrzane w piekarniku lub podsmażone na małej ilości tłuszczu na patelni.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *