Krokiety z wołowiną, pieczarkami i szczypiorkiem, czyli co zrobić z resztkami z rosołu

krokiety z wołowiną, pieczarkami i szczypiorkiem

Kolejny przepis z serii: rosół zrobiony, ale zostało mnóstwo resztek. Z warzyw oczywiście można zrobić tradycyjną sałatkę z majonezem. Z mięsa można wyczarować różne pyszne, resztkowe dania. Paszteciki, sałatki zapiekanki. Ja proponuję krokiety.

Jedne już są na blogu – ze smażonym na maśle porem. Dziś kolejny przepis – krokiety z wołowiną, pieczarkami i szczypiorkiem. Tradycyjne i nieco staroświeckie, ale odświeżone poprzez dodatek szczypiorku. Poza tym mięso nie jest mielone jak zazwyczaj w krokietach, a pokrojone w dość duże kawałki. Dzięki temy wołowina z rosołu zachowuje soczystość i śliskość – ugotowane w rosole mięso po zmieleniu robi się nieprzyjemnie suche i jałowe w smaku. Bardzo ważne jest solidne doprawienie nadzienia dużą ilością pieprzu – bez tego będzie zbyt mało wyraziste. Wielbiciele dań orientalnych mogą pokombinowac z azjatyckimi przyprawami (np. z sosem sojowym), świetnie pasującymi do wołowiny i szczypioru. W takiej wersji grzyby lepiej podsmażyć bardzo delikatnie, albo tylko przez chwilę zblanszować.

Krokiety podajemy przysmażone na maśle lub oliwie albo podgrzane w piekarniku, z dużą ilością zielonej sałaty. Jeśli mamy sos z pieczonej papryki lub pomidorów – będzie idealny.

krokiety z wołowiną, pieczarkami i szczypiorkiem

Krokiety z wołowiną, pieczarkami i szczypiorkiem

(Przepis na 6-7 sztuk)

Składniki:

Naleśniki:

2 jajka

4 czubate łyżki pszennej mąki

2 łyżki oleju rzepakowego + odrobina do posmarowania patelni

mleko

Farsz:

wołowina z rosołu (przed ugotowaniem – 1/2 kg)

250 g pieczarek

1 łyżka masła

1/2 pęczka szczypiorku

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Naleśniki:

Jajka, mąkę i olej miksujemy razem z mlekiem (dodajemy go tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej, lejącej się śmietany). Odrobinę oleju wylewamy na patelnię teflonową, przecieramy ją papierowym ręcznikiwm (wchłonie nadmiar tłuszczu).

Rozgrzewamy silnie patelnię. Wylewamy na nią prawie pełną łyżkę wazową ciasta, rozprowadzamy je po całym dnie, smażymy do zrumienienia z obu stron. Powinno wyjść ok. 6-7 naleśników.

Farsz:

Z wołowiny wykrawamy żyłki, kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Szczypior drobno kroimy.

Pieczarki kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pieczarki i smażymy na największym ogniu, aż płyn, który wycieknie z grzybów, odparuje, a one same lekko się przyrumienią.

Wołowinę mieszamy z czosnkiem, pieczarkami, szczypiorem i oliwą, doprawiamy solą i solidnie pieprzem.

Na każdym naleśniku układamy na środku porcję nadzienia i zawijamy z 4 stron, tak żeby powstał kwadratowy pakiecik.

Krokiety podajemy podgrzane w piekarniku lub podsmażone na małej ilości tłuszczu na patelni.

Smacznego

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *