Zupa dyniowa dostarcza pożądanego ciepła jesienią. Zazwyczaj robię ją bardzo prosto, z dodatkiem gałki muszkatołowej. Jednak dla wyjątkowo zmarzniętych najlepsza będzie zupa dyniowa z ostrą papryczką chili i imbirem. Kiedy jest szczególnie lodowato i nieprzyjemnie – doprawiam ją jeszcze ostrym sosem, zrobionym ze zmiksowanych papryczek, bułki i oliwy. Wystarczy miska zupy z dodatkiem łyżeczki tego sosu i grzanka z ciemnego chleba, a krew zaczyna krążyć szybciej.
Zupa nie jest bardzo piekąca – to tylko delikatna pikantność, jeśli któś lubi ostre potrawy, może zwiększyć ilośc papryczek w zupie, posypać ją posiekanym chili albo dodać więcej sosu.
Pikantna zupa dyniowa
(Przepis na 4 osoby)
Składniki:
Zupa:
1 mała dynia hokkaido (ok. 1 kg)
2 papryczki chili
1 ząbek czosnku
ok. 5 cm korzenia imbiru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
3/4 – 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego (w zależaności, jak gęstą zapę lubimy)
2 łyżki oliwy
pieprz, sól
świeży tymianek do podania
Sos:
miąższ z 1/2 czerstwej kajzerki
1-2 papryczki chili
1 ząbek czosnku
50 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Zupa:
Dynię kroimy w koskę o boku ok. 2 cm. Papryczki pozbawiamy gniazd nasiennych i drobno siekamy. Imbir obieramy i drobno siekamy. Czosnek drobno kroimy.
Na łyżce oliwy podsmażamy na małym ogniu (przez ok. 3 minuty) czosnek, imbir i papryczkę chili. Dolewamy resztę oliwy, wrzucamy dynię i podsmażamy 3 minuty na dużym ogniu.
Wlewamy bulion, gotujemy do miękkości dyni. Miksujemy, doprawiamy pieprzem, solą i mieloną papryką.
Sos:
Bułkę namaczamy w małej ilości wody, odciskamy. Chili pozbawiamy gniazd nasiennych.
Bułkę miksujemy z czosnkiem i z chili. Stopniowo, miksując, dolewamy małym strumyczkiem oliwę i miksujemy dalej, do uzyskania gładkiej emulsji.
Zupę podajemy z sosem, posypaną listkami tymianku.
Smacznego