Pikantna zupa dyniowa

pikantna zupa dyniowaZupa dyniowa dostarcza pożądanego ciepła jesienią. Zazwyczaj robię ją bardzo prosto, z dodatkiem gałki muszkatołowej. Jednak dla wyjątkowo zmarzniętych najlepsza będzie zupa dyniowa z ostrą papryczką chili i imbirem. Kiedy jest szczególnie lodowato i nieprzyjemnie – doprawiam ją jeszcze ostrym sosem, zrobionym ze zmiksowanych papryczek, bułki i oliwy. Wystarczy miska zupy z dodatkiem łyżeczki tego sosu i grzanka z ciemnego chleba, a krew zaczyna krążyć szybciej.

Zupa nie jest bardzo piekąca – to tylko delikatna pikantność, jeśli któś lubi ostre potrawy, może zwiększyć ilośc papryczek w zupie, posypać ją posiekanym chili albo dodać więcej sosu.

pikantna zupa dyniowa

pikantna zupa dyniowa

Pikantna zupa dyniowa 

(Przepis na 4 osoby)

Składniki:

Zupa:

1 mała dynia hokkaido (ok. 1 kg)

2 papryczki chili

1 ząbek czosnku

ok. 5 cm  korzenia imbiru

1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

3/4 – 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego (w zależaności, jak gęstą zapę lubimy)

2 łyżki oliwy

pieprz, sól

świeży tymianek do podania

Sos:

miąższ z 1/2 czerstwej kajzerki

1-2 papryczki chili

1 ząbek czosnku

50 ml oliwy

Sposób przygotowania:

Zupa:

Dynię kroimy w koskę o boku ok. 2 cm. Papryczki pozbawiamy gniazd nasiennych i drobno siekamy. Imbir obieramy i drobno siekamy. Czosnek drobno kroimy.

Na łyżce oliwy podsmażamy na małym ogniu (przez ok. 3 minuty) czosnek, imbir i papryczkę chili. Dolewamy resztę oliwy, wrzucamy dynię i podsmażamy 3 minuty na dużym ogniu.

Wlewamy bulion, gotujemy do miękkości dyni. Miksujemy, doprawiamy pieprzem, solą i mieloną papryką.

Sos:

Bułkę namaczamy w małej ilości wody, odciskamy. Chili pozbawiamy gniazd nasiennych.

Bułkę miksujemy z czosnkiem i z chili. Stopniowo, miksując, dolewamy małym strumyczkiem oliwę i miksujemy dalej, do uzyskania gładkiej emulsji.

Zupę podajemy z sosem, posypaną listkami tymianku.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *