Zupa dyniowa z gałką muszkatołową

zupa dyniowa z gałką muszkatołową

Dynia to odkrycie sprzed kilku lat. W moim domu nie jadło jej się nigdy, ale to nigdy. Dyniowe pestki owszem. Wracając ze szkoły kupowałyśmy z dziewczynami  pomarańczowe półksiężyce i wydłubywałyśmy pestki z grubych, mięsistych skorupek. Reszta lądowała w koszu.

I wreszcie jakiś czas temu, już dorosła, spróbowałam zupy dyniowej u koleżanki. Była pyszna. Potem upiekłam kawałki dyni. Potem zrobiłam tartę z dynią. Zakochałam się. Dynia jest delikatna, aksamitna, ma w sobie dużo słodyczy, ale i dymny posmak, który tę słodycz unieszkodliwia. Można zrobić z niej niemal wszystko – zupy, nadzienia do pierożków, zapiekanki, słodkie przetwory, tarty, ciasta. Jest treściwa, a jednocześnie zaskakująco mało kaloryczna. To miłe u progu jesieni, po rozpasanym kulinarnie lecie.

zupa dyniowa z gałką muszkatołową

Zupa, na którą podaję przepis, towarzyszy mi przez całą jesień, jem ją na okrągło, jak gazpacho latem. Sycąca, rozgrzewająca, aromatyczna dzięki dodatkowi gałki muszkatołowej. Gładka, kremowa, pyszna, a przy tym banalnie prosta i błyskawiczna w przygotowaniu. Posypana kontrastującymi z nią chrupiącymi pestkami. Moja ulubiona.

Najczęściej używam do niej dyni odmiany hokkaido (to te małe ciemnopomarańczowe). Powodem jest czyste lenistwo – hokkaido nie trzeba obierać ze skórki. Każda inna odmiana dyni też będzie dobra (smak i kolor zupy będą troszkę inne).

zupa dyniowa z gałką muszkatołowa

Zupa dyniowa z gałką muszkatołową

(Przepis na 4 porcje)

Składniki:

 1,5 kg  dyni hokkaido (albo innej, ale wtedy trzeba obrać ją ze skórki)

1/2  łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej

2 łyżki oliwy

1 l bulionu warzywnego

4 łyżki pestek dyni

sól, pieprz

ew. olej z pestek dyni i świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy w dużą kostkę. Bulion podgrzewamy.

Rozgrzewamy oliwę w garnku o grubym dnie, wkładamy dynię i smażymy 5 minut mieszając. Zalewamy bulionem, dodajemy gałkę i gotujemy, aż dynia będzie miękka. Wszystko miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pestki dyni prażymy na suchej patelni – powinny się lekko przyrumienić i spuchnąć.

Zupę podajemy gorącą, posypaną pestkami i ewentualnie skropioną olejem z pestek dyni. Można posypać listkami świeżego tymianku – będzie jeszcze lepsza.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *