Kluski śląskie z sosem kurkowym

kluski śląskie z sosem kurkowym

Kurki są przepyszne i już. W każdej konfiguracji. Dziś klasyczny i uniwersalny sos kurkowy – doskonały zarówno do makaronu, jak i w postaci dodatku do mięsa. Ja proponuję podać go z kluskami śląskimi.

Elastyczne, delikatne, ziemniaczane kluseczki świetnie smakują z przesmażonymi na maśle chrupiącymi kurkami. Ładnie chłoną śmietanowy sos. Warto dodać do niego szalotkę, czosnek, trochę tymianku – żaden z tych dodatków nie jest niezbędny, ale świetnie podkreślą delikatny, leśny smak kurek, dosmaczą śmietankę.

kluski śląskie z sosem kurkowym

Ilość śmietanki w sosie regulujemy według upodobań – jeżeli zależy wam raczej na kurkach lekko oblepionych sosem, potrzeba jej mniej (moja wersja). Jeśli lubicie raczej większą ilość sosu i pływające w nim kurki, a dodatkowe kalorie wam niestraszne – można dodać jej więcej.

Danie należy do tych szybkich w przygotowaniu – porcję dla 4 osób robi się w pół godziny.

kluski śląskie z sosem kurkowym

Kluski śląskie z sosem kurkowym

(Przepis na 4 porcje)

Kluski śląskie przygotowujemy jak w tym przepisie (pomijając skwarki).

Składniki sosu:

350 g kurek

czubata łyżka masła

1 szalotka (ew. można zastąpić dymką)

1 ząbek czosnku

kilka gałazek tyminku

3/4 szklanki śmietanki 18%

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyszczamy, większe przekrajamy na pół, szybko płuczemy na durszlaku. Szalotki  i czosnek drobno siekamy. Obrywamy listki z gałazek tymianku.

Masło roztapiamy na patelni, dodajemy osączone grzyby i smażymy na maksymalnym ogniu, aż wyparuje płyn, który z nich wycieka. Kiedy płynu już prawie nie ma, dodajemy szalotkę, czosnek i tyminek i smażymy mieszając ok 1 minutę. Dodajemy śmietankę, zagotowujemy. Gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy ciepły, z również ciepłymi kluskami śląskimi.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *