Sałatka z rukoli z fasolą i jajkiem w koszulce

sałatka z rukoli z fasolą i jajkiem w koszulce

Wyrzucanie jedzenia jest niefajne. Nieekologiczne, nieekonomiczne i nieetyczne. Jeśli więc zosatało wam sporo rukoli (trudno zużyć całą paczkę) i prawie pełna puszka fasoli, zróbcie z nich pyszną sałatkę z dodatkiem jajka w koszulce (jajko jest w każdym domu).

sałatka z fasoli z rukolą i jajkiem w koszulce

Sałatka jest bardzo prosta, nie ma wielu składników i naprawdę doskonale smakuje. Oczywiście w idealnym świecie użyłabym samodzielnie gotowanej fasoli, jest smaczniejsza, ale z tą z puszki też będzie dobrze.

Nie należy się przerażać jajkiem w koszulce, nawet jeżeli robimy je pierwszy raz. Naprawdę, takie jajko prawie nikomu nie wychodzi równe i idealnie gładkie. Szafowie kuchni po prostu przycinają farfocle, my też tak zróbmy – będzie wyglądało ok, a smak i konsystecję ma zachwycającą. Ułożone na sałatce i posypane szczypiorkiem, z rozlewającym się miło żółtkiem jest doskonałym jej wykończeniem.

Ja, w okresie fascynacji jajkami w koszulkach, kupiłam zestaw specjalnych foremek do ich gotowania. Choć nie są niezbędne, świetnie się sprawdzają, jajko ma dobry kształt, nie rozjeżdża się. Ale i tak trzeba je leciutko przyciąć.

Jeżeli ktoś absolutnie nie czuje się na siłach porywać na jajka w koszulkach, dobrą i niemal tak samo smaczną alternatywą będą jajka ugotowane na półmiękko (gotowane ok. 6,5 minuty od włożenia do wrzątku). Trzeba je tylko przekroić przed położeniem na sałatkę.

Do sałatki dodajemy sporo lekkiego winegretu i szczypiorek –  w celu zaostrzenia smaku. Podajemy z cienkimi grznkami lub bagietką. Będzie doskonałą kolacją, a nawet wcale niemałym obiadem.

sałatka z rukoli z fasolą i jajkiem w koszulce

Sałatka z rukoli z fasolą i jajkiem w koszulce

(Przepis na 2 porcje)

Składniki:

ok. 50 g rukoli

szklanka ugotowanej białej fasoli (może być z puszki)

2 jajka

1 łyżka octu

1/2 pęczka cienkiego szczypiorku

3 łyżki oliwy

1/2 cytryny

1 mała szalotka (jeśli nie mamy, może być pół cebuli dymki)

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szalotkę bardzo drobno siekamy.Wyciskamy sok z cytryny. Szczypiorek siekamy.

W zakręconym słoiczku mieszamy potrząsając musztardę, sok cytrynowy, po szczypcie soli i pieprzu. Kiedy składniki się połączą, dodajemy oliwę i mieszamy aż do połączenia (powinna się zrobić gładka emulsja). Dodajemy szalotkę, mieszamy jeszcze raz.

Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy ocet. Zmniejszamy ogień.

Jajka pojedynczo wbijamy do szklanek. Wlewamy delikatnie do wody i zagarniamy łyżką białko do środka, tak żeby jajko było w miarę zwarte. Gotujemy 3-4 minuty, białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, obkrajamy postrzępione kawałki białka.

Rukolę mieszamy z fasolą i sosem. Wykładamy na talerze. Na każdej porcji układamy jajko. Całość posypujemy szczypiorkiem.

Podajemy z dobrym pieczywem.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *