Czas pomyśleć o wielkanocnym stole. W moim domu zawsze pojawiają cię na nim jajka faszerowane podsmażanymi pieczarkami. Bardzo je lubię – są delikatne i smaczne.
Warto jednak czasem wyjść poza miłą rutynę i spróbować jajek z innym farszem. Włożyć do niego można niemal wszystko – pasują różne rodzaje wędzonych ryb, ikra, avocado, drobno pokrojone wędliny, nawet fasola. Dobrze jest dodać różnych ziół (szczypiorek, natka i koperek są oczywiste, ale można poeksperymentować z kolendrą, tymiankiem, bazylią). Czosnek i drobno pokrojona cebula, najlepiej szalotka, dodadzą fajnej ostrości. Aby farsz był wyrazisty, można dodać różnego rodzaju pikle – pieprz z zalewy, kapary, suszone pomidory, korniszony, grzybki. Świetne są sosy na bazie majonezu, jogurtu, musztardy – nawet zwykłe jajka ugotowane na twardo polane nimi nabiorą odświętnego charakteru. I zawsze dobry będzie chrzan – wielkanocny hit.
Dziś proponuję jajka wypełnione masą z żółtek, szprotek, chrzanu i marynowanego pieprzu. Są świeże, lekko pikantne, smakowite. Dymny smak szprotek, subtelnośc jajek, ostrość szalotki, chrzanu i kuleczek pieprzu składają się w pyszną całość. Można je jeszcze delikatnie polać majonezem, ale moim zdaniem nadzienie jest na tyle bogate i wyraziste, że majonez nie jest konieczny.
Nie bez znaczenia przed świętami jest szybkość wykonania – przygotowanie ich nie zabierze zbyt dużo cennego czasu. Można je przygotować 1-2 dni przed podaniem.
Jajka faszerowane szprotkami, chrzanem i marynowanym pieprzem
(Przepis na 16 połówek jajek)
Składniki:
8 jajek
mała puszka szprotek wędzonych w oleju
2 szalotki
2 łyżki marynowanego pieprzu
2 łyżki chrzanu
1,5 łyżki majonezu
sól, pieprz
szczypior do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy przez 8 minut od zagotowania. Studzimy w zimnej wodzie.
Szalotki drobno siekamy. Szprotki odsączamy z oleju, rozgniatamy widelcem (raczej grubo, niezbyt dokładnie).
Jajka obieramy ze skorupek, przekrajamy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka i wkładamy do miseczki. Rozgniatamy je widelcem. Dodajemy szalotki, szprotki, pieprz marynowany (zostawiamy trochę do dekoracji) chrzan i majonez, mieszamy. Dodajemy pieprz (sporo – masa ma być wyrazista w smaku) i sól. Wypełniamy masą połówki jajek. Przechowujemy w zamkniętym naczyniu.
Przed podaniem układamy na półmisku, dekorujemy pozostałym pieprzem marynowanym i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego