Klasyczny (przynajmniej u mnie w domu) przepis na faszerowane jajka. Bardzo proste i bardzo smaczne – Wielkanoc bez tych jajek wogóle się dla mnie nie liczy.
Ich przygotowanie nie zabierze wiele czasu, poza tym – można zrobić je na dwa dni przed świętami.
Warunkiem sukcesu jest pieprz – nie zapomnijcie solidnie doprawić farszu, inaczej bedzie mdły.
Jajka z pieczarkami
(Przepis na 17 osób – 34 połówki jajek)
Składniki:
17 jajek
o,5 kg pieczarek
łyżka masła
sól, pieprz
majonez
szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy przez 8 minut od zagotowania. Studzimy w zimnej wodzie.
Pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na maśle do zrumienienia.
Jajka obieramy ze skorupek, przekrajamy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka i wkładamy do miseczki. Rozgniatamy je widelcem, dodajemy pieczarki i ok. 2 łyżki majonezu, mieszamy. Dodajemy pieprz (sporo – masa ma być wyrazista w smaku) i sól. Wypełniamy masą połówki jajek. Przechowujemy w zamkniętym naczyniu.
Przed podaniem układamy na półmisku, dekorujemy majonezem i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego