Jajka z pieczarkami

jajka z pieczarkami

Klasyczny (przynajmniej u mnie w domu) przepis na faszerowane jajka. Bardzo proste i bardzo smaczne – Wielkanoc bez tych jajek wogóle się dla mnie nie liczy.

Ich przygotowanie nie zabierze wiele czasu, poza tym – można zrobić je na dwa dni przed świętami.

Warunkiem sukcesu jest pieprz – nie zapomnijcie solidnie doprawić farszu, inaczej bedzie mdły.

jajka z pieczarkami

Jajka z pieczarkami

(Przepis na 17 osób – 34 połówki jajek)

Składniki:

17 jajek

o,5 kg pieczarek

łyżka masła

sól, pieprz

majonez

szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy przez 8 minut od zagotowania. Studzimy w zimnej wodzie.

Pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na maśle do zrumienienia.

Jajka obieramy ze skorupek, przekrajamy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka i wkładamy do miseczki. Rozgniatamy je widelcem, dodajemy pieczarki i ok. 2 łyżki majonezu, mieszamy. Dodajemy pieprz (sporo – masa ma być wyrazista w smaku) i sól. Wypełniamy masą połówki jajek. Przechowujemy w zamkniętym naczyniu.

Przed podaniem układamy na półmisku, dekorujemy majonezem i posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *