Drukuj Drukuj

Gotowane klopsiki z łososia w sosie koperkowym

gotowane klopsiki z łososia

Wiosenne, delikatne klopsiki. Mają subtelny smak i kremową konsystencję – wszystko dzięki dodatkowi śmietanki i technice przygotowywania (są gotowane, nie smażone). Podaję je z dużą ilością zieleniny i z koperkowym sosem na bazie śmietanki i białego wina.

gotowane klopsiki z łososia

Masę na klopsiki trzeba przygotować kilka godzin, a najlepiej – dzień przed gotowaniem. Zrobi się bardziej zwarta. Nawet wtedy pozostanie jednak miękka, maślana – formujemy z niej miękkie, delikatne kulki, nie należy się przejmować nieidealnym kształtem. Można ewentualnie dodać namoczonej bułki, wtedy będą bardziej zwarte, ale utracimy kremowość i lekkość, a nie o to nam chodzi. Bez bułki są dużo lepsze.

gotowane klopsiki z łososia

Gotowane klopsiki z łososia w sosie koperkowym

(Przepis na 4-5 porcji – ok. 12 klopsików)

Składniki:

Klopsiki:

500 g łososia bez skóry

100 g dorsza

1 białko

200 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka soli

Sos:

200 ml śmietanki 30%

1/2 średniego selera

1/2 cebuli

200 ml białego wina

2 łyżeczki sosu rybnego (niekoniecznie)

sól, pieprz

mały pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Sos:

Cebulę i selera kroimy w małe kawałki, zalewamy winem, dodajemy sos rybny i gotujemy na małym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę. Przecedzamy przez sito, dodajemy śmietankę, zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przed podaniem dodajemy posiekany koperek.

Klopsiki:

Wszystkie składniki powinny być zimne.

Ryby kroimy w kostkę i miksujemy z solą i białkiem. Miksujemy wlewając śmietankę, do otrzymania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Po tym czasie zagotowujemy osoloną wodę, formujemy kulki z masy (nie są idealnie regularne – masa jest miękka) i wkładamy delikatnie do wrzątku. Gotujemy ok. 7 minut (przekladając na drugą stronę w połowie gotowania – klopsiki pływają po powierzchni wody). Wyjmujemy łyżką durszlakową.

Podajemy z sosem koperkowym i dowolną zieleniną.

Smacznego

Zmodyfikowany przepis z Kukbuk

2 thoughts on “Gotowane klopsiki z łososia w sosie koperkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *