Drukuj Drukuj

Sernik pistacjowy

sernik pistacjowy

Wspaniały, mocno pistacjowy sernik. Najlepszy ze wszystkich, jakie do tej pory piekłam.

Jest ciężki, kremowy, niezbyt słodki. Pistacje są i w masie sernikowej, i w pysznym kremie z mascarpone na wierzchu, i na samej górze sernika – pokruszone i lekko podprażone. Dzięki temu sernik jest wiosennie zielonkawy, obłędnie smakuje i pachnie pistacjami. I jest bardzo dekoracyjny – w sam raz na świąteczny stół.

sernik pistacjowy

Najlepiej przygotować go dzień-dwa przed podaniem. Musi mieć czas, żeby dobrze stężeć, nabrać odpowiedniej konsystencji, Masę z mascarpone najlepiej zrobić w ostatniej chwili (tego samego dnia, kiedy go podajemy) – z czasem lekko ciemnieje, jest równie pyszna, ale trochę gorzej wygląda.

Sernik jest bardzo długo świeży, doskonale sie przechowuje .Nie należy go przykrywać ani trzymać w lodówce  (ja nigdy nie trzymam serników w lodówce – moim zdaniem lepszą konsystencję mają w temperaturze pokojowej).

sernik pistacjowy

Używamy do niego pistacji niesolonych (chociaż posypka może być zrobiona też z solonych – smak będzie zaskakujący). Do tej pory były dość trudno dostępne, można je było zamówić głównie przez internet, ale ostatnio widziałam je również w zwykłym supermarkecie. Można je zastąpić gotową pastą pistacjową, ale tylko tą stuprocentową – tańsze, łatwiej dostępne pasty pistacjowe zawierają w sobie tylko ok. 30% orzeszków i kompletnie sie nie nadają.

sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

(Przepis na tortownicę o średnicy ok. 23 cm)

Składniki:

1 kg sera do serników (ja używam Piątnicy; jeżeli używamy innego, rzadszego,  trzeba go odsączyć na sicie)

4 jajka

150 g drobnego cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

60 g płatków migdałowych

masło do wysmarowania formy

125 g niesolonych pistacji + garść do posypania wierzchu

100 ml wody

200 g serka mascarpone

1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Pistacje lekko podprażamy na suchej patelni – powinny intensywnie zapachnieć.

125 g pistacji miksujemy w malakserze do konsystencji mokrego piasku, dolewamy wodę i miksujemy na gładką pastę.

Tortownicę o średnicy ok. 23 cm smarujemy masłem, dno wysypujemy płatkami migdałowymi.

Ser miksujemy z drobnym cukrem, dodajemy stopniowo po 1 jajku, mąkę i 4/5 pasty pistacjowej. Staramyn się nie miksować zbyt długo.

Masę ostrożnie przelewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze 75 minut. Stodzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach (dzięki temu nie popęka).

Pozostałą pastę pistacjową mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Rozprowadzamy na wierzchu zupełnie wystudzonego sernika.

Resztę pistacji grubo siekamy i posypujemy wierzch sernika.

Smacznego

Zmodyfikowany przepis z White Plate

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *