Kluski śląskie

kluski śląskie

Ziemniaki mają same zalety. Są pożywne, tanie, zdrowe (o ile nie utopimy ich w tłuszczu) i można je przetworzyć na milion sposobów. Zarówno te młode, jak i dorosłe ziemniaki jesienno-zimowe. Mam wrażenie, że nie są ostatnio najmodniejsze (choć np. Yotam Ottolenghi ma w swojej książce „Obfitość” przepis na tartę z młodymi ziemniaczkami i ziemniaczana sałatkę), ale i tak większość je kocha.

Ja nie mogę im się oprzeć, w jakiejkolwiek postaci by nie występowały. Zapach pieczonego ziemniaka, talerz młodych ziemniaczków z koperkiem, ziemniaczana sałatka, placki  – nigdy, ale to nigdy nie pozostawiają mnie obojętną. Mam na nie ochotę zawsze.

Pamiętając więc o ich zaletach, namawiam do jedzenia ziemniaków.

kluski śląskie

Na zachętę – prościutkie kluski śląskie. No bo kto by się oparł tym sprężystym, kuleczkom z uroczym wgłębieniem? Można je podać z pesto lub innym dietetycznym sosem, ale nie da się ukryć – najlepsze są ze skwarkami ;).

Można je zrobić dzień wcześniej – świetnie dają się odgrzewać w wodzie lub na patelni.

Czytaj dalej

Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem

sałatka ziemniaczaczana z wędzonym pstrągiem

Lekka a zarazem treściwa sałatka, doskonała na kolację lub niewielki obiad. Dobra na codzień i na bardziej uroczyste okazje. Jest wyrazista, niebanalna, ale powinna smakować wszystkim, także smakowym konserwatystom. Połączenie jędrnych ziemniaczków z delikatną rybą i zdecydowanymi dodatkami – szczypiorkiem, korniszonami i szalotką.

sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem

Żeby sałatka wyszła naprawdę dobra, trzeba pamiętać o kilku rzeczach –  ziemniaczki muszą pozostać lekko twardawe (nie mogą się rozgotować), z pstrąga trzeba bardzo dokładnie usunąć ości, nie należy też żałować oliwy – w sałatkach ziemniaczanych konieczna jest spora ilość sosu, nadaje im gładkość i smak.

Czytaj dalej

Briami z miętą i oregano

briami

Briami to grecka zapiekanka z późnoletnich warzyw. Cukinie, ziemniaki, bakłażan, papryka, cebula, pomidory, czosnek (wszystkie albo część z nich) – pokrojone, wymieszane, polane oliwą i upieczone. Pewnie jak we wszystkich tego typu daniach co dom, to przepis.

Ja proponuję trochę bardziej ascetyczną wersję – tylko cukinia i ziemniaki z dodatkiem  upieczonego w łupinkach czosnku. Ułożone w grzecznyh rządkach upieczone warzywa są miękkie i aromatyczne, z chrupiącą skórką. Czosnek kremowy i wyrazisty. Świeżości dodają posiekane zioła.

briami

Jemy wyciskając czosnek, zagryzając bagietką i popijając chłodnym białym winem.

briamiDanie można wzbogacić, przekładając warzywa plastrami mięsistych, dojrzałych pomidorów i posypując kawałkami fety. Jest tak samo dobre na ciepło, jak na zimno. Można  je przed jedzeniem skropić dodatkowo oliwą.

Czytaj dalej

Sałatka ziemniaczana z salami

sałatka ziemniaczana z salami

Zawsze mogę zjeść jakieś małe ziemniaczki.  A jeżeli są młode, nie sposób wprost się oderwać. Jestem uzależniona od kartofli w każdej postaci – gotowane tłuczone i w całości, w mundurkach lub bez, pieczone, sfrytkowane, w postaci placków i babki, jako kartacze i pyzy.

Ale wracając do tematu – kiedy zjecie już setną porcję ziemniaczków z koperkiem i zsiadłym mlekiem, można dla odmiany zrobić pyszną sałatkę z salami. Sos z dodatkiem musztardy dijon i czerwonego pieprzu świetnie podkręca smak, salami doda trochę konkretu. Jest wyrazista, ale nie bardzo ostra (no chyba, że użyjecie salami bardzo ostrego  – polecam!) i sycąca.

sałatka ziemniaczana z salamiJeśli przygotowujecie tę sałatkę na przyjęcie, można ją zrobić dzień wcześniej, ale lepiej zostawić kilka plasterków salami i jajek przepiórczych bez sosu do przybrania na wierzchu (ja tego nie zrobiłam – a wyglądałaby ładniej na zdjęciu).

Czytaj dalej

Lekka sałatka z młodych ziemniaków z łososiem, jajkami i koperkiem

sałatka z ziemniakami, łososiem i koperkiem

Tak naprawdę jeszcze nie pora na młode ziemniaki, ale trudno im się oprzeć. Nawet jeżeli przyjechały z Cypru albo Izraela, a ich ślad węglowy jest zawstydzający.  Z koperkiem i łososiem smakują wakacyjnie, jajka dodają sałatce wielkanocnego charakteru. Lekki sos na bazie oliwy i soku z cytryny jest tutaj jak najbardziej na miejscu – cały smak tkwi w prostocie i smakowitości niewielu dobrych składników.

sałatka z ziemniakami, łososiem i koperkiem

Sałatka jest na tyle treściwa, że świetnie sprawdzi się jako obiad do pracy. Ziemniaki można przygotować dzień wcześniej i wymieszać z sosem, łososiem i koperkiem, jajka i roszponkę dodać w ostatniej chwili.

Czytaj dalej