Lekka sałatka z młodych ziemniaków z łososiem, jajkami i koperkiem

sałatka z ziemniakami, łososiem i koperkiem

Tak naprawdę jeszcze nie pora na młode ziemniaki, ale trudno im się oprzeć. Nawet jeżeli przyjechały z Cypru albo Izraela, a ich ślad węglowy jest zawstydzający.  Z koperkiem i łososiem smakują wakacyjnie, jajka dodają sałatce wielkanocnego charakteru. Lekki sos na bazie oliwy i soku z cytryny jest tutaj jak najbardziej na miejscu – cały smak tkwi w prostocie i smakowitości niewielu dobrych składników.

sałatka z ziemniakami, łososiem i koperkiem

Sałatka jest na tyle treściwa, że świetnie sprawdzi się jako obiad do pracy. Ziemniaki można przygotować dzień wcześniej i wymieszać z sosem, łososiem i koperkiem, jajka i roszponkę dodać w ostatniej chwili.

sałatka z ziemniaków z łososiem i koperkiem

Lekka sałatka z młodych ziemniaków z łososiem, jajkami i koperkiem

(Przepis na 4 porcje)

Składniki:

80 dag młodych małych ziemniaków

180 g wędzonego łososia

1 duży pęczek koperku

10 jajek przepiórczych (albo 2 kurze)

100 g roszponki

1/4 szklanki oliwy

2 łyżki białego octu winnego

sok z 1/3 cytryny

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości (ale powinny zostać jędrne), odcedzamy i odparowujemy.

Jeszcze gorące ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości ziemniaków – kawałki nie powinny być zbyt małe), polewamy octem winnym i mieszamy.

Koperek drobno siekamy.

Łososia kroimy na kawałki.

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (ok. 4 minuty), obieramy ze skorupek. Jeśli wolimy jaja kurze – gotujemy je na półtwardo (ok. 6,5 minuty), też obieramy.

Roszponkę myjemy i osączamy z wody (najlepsza jest do tego suszarka do sałaty).

Oliwę mieszamy z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Ziemniaki mieszamy z koprem i łososiem, polewamy sosem.

Przed samym podaniem dodajemy roszponkę (dodana wczesniej nasiąka oliwą i traci jędrność), mieszamy, na wierzchu układamy przekrojone na pół jajka przepiórcze lub na podłużne ćwiartki – kurze.

Smacznego

4 thoughts on “Lekka sałatka z młodych ziemniaków z łososiem, jajkami i koperkiem

  1. O! I takie coś chętnie spróbuję w Twoim wykonaniu przy najbliższej okazji. Brzmi dobrze. Mimo, że jak piszesz, ma charakter wielkanocny, to nie odmówię w jakąś majówkową porę.

  2. Gratulacje! Blog zapowiada się ciekawie, a pierwsze przepisy są bardzo zachęcające. Będę do Ciebie zaglądać. A tym daniem już mnie zainspirowałaś. Trzymam kciuki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *