Tiramisu truskawkowe

tiramisu truskawkowe

Tiramisu to jedem z moich ulubionych deserów. Dobrze zrobione ma smak idealny – kremowy, delikatny, ale intensywny dzięki kawie z odrobiną migdałowego likieru. Nigdy mi się nie znudzi. Ale kiedy za oknem upał, a w misce truskawki, można trochę odświeżyć formułę. Jeśli zamiast kawą biszkopty nasączymy sokiem i likierem pomarańczowym i dodamy lekko rozgniecione truskawki, powstanie zupełnie nowy deser. Świeży i letni, bardzo dekoracyjny, w sam raz na czerwcowe popołudnie.

tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe najlepiej przygotować dzień wcześniej, a przed samym podaniem nałożyć na wierzch truskawki.

tiramisu truskawkowe

Warunkiem sukcesu jest dokładne oddzielenie żółtek – do kremu nie powinno dostać się białko, będzie zbyt rzadki. Mascarpone nie da się zastąpić innym serkiem – żaden inny nie jest równie kremowy i tłusty. Nie musi to być przy tym serek najdroższy – ja używam Piątnicy, stosunkowo tani, a tiramisu wychodzi doskonałe.

tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe

(Przepis na 9 porcji)

Składniki:

9 żółtek

9 łyżek drobnego cukru

90 g brązowego cukru

750 g serka mascarpone

ok. 12 podłużnych biszkoptów (ich ilość zależy od kształtu naczynia)

1/2 szklanki soku pomarańczowego

2 łyżki cointreau (albo grand marnier)

750 g truskawek

Sposób przygotowania:

Truskawki przekrajamy na połówki, posypujemy brązowym cukrem i rozgniatamy widelcem.

Żółtka ubijamy z cukrem na gęsty, gładki krem, dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach.

Na dnie dość płaskiego, prostokątnego najlepiej naczynia układamy warstwę kremu.

Sok mieszamy z likierem. Każdy biszkopt na sekundę zanurzamy w płynie (nie na dłużej – nie mogą się rozmoczyć) i układamy dość ciasno na kremie, jeden obok drugiego. Na biszkopty wykładamy niezbyt grubą warstwę truskawek, na nie – resztę kremu.

Wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na dobę).

Przed podaniem wykładamy na wierzch resztę truskawek.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *