Drukuj Drukuj

Grzanki francuskie z truskawkami

Teraz, kiedy mamy mnóstwo truskawek, mnóstwo słońca, a przydomowa lipa pachnie obłędnie, uwielbiam poranne francuskie tosty na tarasie. Nie jest to danie dla osób szukających najszybszych sposobów na idealną plażową figurę. To raczej śniadanie dla tych szukających kulinarnego szczęścia, lubiących błogie początki letnich dni. Wakacje już za chwilę :).

Są miękkie, puszyste, lekko chrupiące z wierzchu, słodkie, cynamonowo-waniliowe. Niepracochłonne. Uwielbiam je z truskawkami, ale kiedy się skończą, zastąpię je z przyjemnością malinami, jeżynami, śliwkami. Może być miód, mus jabłkowy, może być wszystko. A dla owocowych niejadków wystarczy cukier puder. Śniadanie na pierwszy dzień wakacji wcale nie musi być zdrowe, musi być wspaniałe.

ANIU, to przepis dla Ciebie 🙂

Grzanki francuskie z truskawkami

(Przepis na 8 grzanek – 4 porcje)

Składniki:

8 kromek chałki

4 jajka

300 ml mleka

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka pasty waniliowej

1 łyżka drobnego cukru (jeśli nie mamy pasty waniliowej, może być cukier waniliowy)

masło klarowane do smażenia (sporo)

truskawki

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Jajka mieszamy z mlekiem, cukrem, pastą waniliową i cynamonem.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła.

Kromki chałki moczymy przez kilka chwil z obu stron w masie jajecznej – powinny lekko nasiąknąć, ale nie mogą być zbyt miękkie. Smażymy na średnim ogniu, aż będą rumiane (po każdej partii dobrze jest wytrzeć patelnię i włożyć świeże masło).

Podajemy gorące, z ułożonymi na wierzchu truskawkami i posypane cukrem pudrem.

Smacznego

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *