Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Rabarbar czy truskawki? Trudne pytanie. Niech będzie i to, i to.

bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Kolejne wiosenne słodkie bułeczki z bardzo dużą ilością owoców. W zwijanych rabarbarowych  jest ich nieco mniej – zgodnie z życzeniem mojej córki te dzisiejsze mają więc formę puszystych miseczek, solidnie wypełnionych rabarbarem i truskawkami. Na wierzchu – tradycyjna, uczciwa kruszonka, słodka i chrupiąca. Taka, jaką dzieci lubią najbardziej – w końcu dziś Dzień Dziecka :).

bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Bułeczki można pojedynczo zamrażać i odgrzewać potem w piekarniku – będą równie pyszne, jak świeże.

bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

(Przepis na ok. 24 sztuki)

Składniki:

Bułki:

150 g masła

1/2 l mleka

4 łyżeczki suszonych drożdży

100 g cukru (najlepiej drobnego)

1/2 łyżeczki soli

850 g mąki

1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym)

1 jajko

Nadzienie:

2 łyżeczki pasty waniliowej (jeśli nie mamy, można część cukru zastąpić waniliowym)

4-5  dużych łodyg rabarbaru (ok. 200 g)

300 g truskawek

3-4 łyżki cukru (najlepiej brązowego)

Kruszonka:

100 g mąki pszennej

60 g masła

60 g cukru

Sposób przygotowania:

Bułki:

Masło rozpuszczamy na małym ogniu i lekko studzimy. Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe, nie wrzące). Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy sól, cukier, drożdże, mleko, pastę waniliową i masło. Wyrabiamy rękami, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie dobrze odchodzić od dłoni. Miskę przykrywamy ścierką, ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny; ciasto powinno podwoić swoją objętość).

W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Rabarbar myjemy, kroimy na 1 cm kawałki. Posypujemy cukrem i polewamy pastą waniliową. Mieszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 10 minut.

Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki. Mieszamy z przestudzonym rabarbarem.

Robimy kruszonkę: masło rozpuszczamy na małej patelni, zdejmujemy z ognia, mieszamy z cukrem, dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstaną grudki (jeśli kruszonka jest zbyt miękka i nie chce się rozpadać na okruszki – dodajemy jeszcze trochę mąki).

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Wykrawamy szklanką kółka i układamy na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki urosną – nie powinny być zbyt blisko siebie.

Nakrywamy bułeczki ścierkami i pozostawiamy na ok. pół godziny – powinny trochę podrosnąć.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.

Po tym czasie w każdej bułeczce robimy zagłębienie za pomocą denka  małej szklanki. Napełniamy je owocami i posypuje kruszonką.

Jajko roztrzepujemy widelcem. Smarujemy boki bułeczek (dzięki temu będą rumiane i błyszczące) i wkładamy do piekarnika na środkowy poziom na ok. 15-20 minut (piekę je bez termoobiegu – każdą blachę oddzielnie).

 Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *