Drukuj Drukuj

Lohikeitto – fińska zupa rybna

Treściwe, skandynawskie zupy rybne są doskonałe na polską zimę – nawet jeśli nie śnieżną i mroźną, to zazwyczaj chłodną i dość ponurą.

Dzisiejsza ma same zalety – składa się ze swojskich, łatwo dostępnych produktów, błyskawicznie się ją przygotowuje, jest solidna i sycąca – może stanowić cały obiad, zwłaszcza z pajdą świeżego chleba. Miło rozgrzewa i jest pyszna – połączenia masła, koperku, śmietanki i łososia jest niezawodne.

SONY DSC

Lohikeitto – fińska zupa rybna

(Przepis na 4 osoby)

Składniki:

2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)

1 duża cebula

3 ziemniaki

1 l buliony rybnego lub warzywnego

listek laurowy

3 ziarnka ziela angielskiego

5 ziarnek pieprzu

1/4 kubka śmietanki 30 %

400 g filetu z łososia (bez skóry)

1/2 pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Łososia kroimy w dużą kostkę (3/3 cm) lub dowolne spore kawałki. Cebulę kroimy w piórka, ziemniaki w kostkę. Koperek siekamy.

Masło rozgrzewamy w garnku o grubym dnie. Wrzucamy cebulę i smażymy, mieszając, na małym ogniu, aż będzie miękka, ale nie brązowa.

Dodajemy ziemniaki i smażymy razem, nadal mieszając, ok. 3 minuty.

Wlewamy bulion, dodajemy listek, ziele angielskie i pieprz, gotujemy do miękkości ziemniaków.

Wkładamy łososia i gotujemy ok. 3 minuty (tylko tyle, żeby ryba nie była surowa).

Do śmietanki dodajemy trochę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Mieszamy razem, posypujemy siekanym koperkiem.

Smacznego

2 thoughts on “Lohikeitto – fińska zupa rybna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *