Tzatziki

tzatziki

Tzatziki to gęsty grecki sos robiony z jogurtu, oliwy, czosnku i ogórków. Jest bardzo świeży, ale i pełen wigoru, lekko ostry. Wygląda jak niewinny sos śmietanowy lub jogurtowy, ale ma w sobie moc i charakter. Świetnie pasuje do mięs z grilla (polecam do karkówki, lekko zamarynowanej w oliwie i rozmarynie), ale też do smażonych i pieczonych (podaję go do jagnięcych klopsików, jak na zdjęciu). Na pewno dogada się też z potrawami z ziemniaków, do których zwyczajowo podajemy gęstą śmietanę – placków i baby ziemniaczanej.

tzatziki

Tzatziki robi się bardzo prosto, ale warto pamiętać o kilku regułach: ogórek powinien być nieobrany i dobrze odciśnięty z soku, dodatek oliwy dobrej jakości jest absolutnie niezbędny (oliwa z oliwek, nie inny olej!), przed podaniem należy sos dobrze schłodzić w lodówce. Dzięki temu wszystkiemu będzie naprawdę znakomity.

Czytaj dalej

Jagnięcina w sosie jogurtowym

jagnięcina w sosie jogurtowym

Miękkie duże kawałki jagnięciny zanurzone w  kremowym jogurtowym sosie. Mięso jest delikatnie kleiste, sos lekki i świeży, z posmakiem kuminu i natki.

Bardzo łatwe danie, doskonałe, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego, ale jednak mięsnego. Świetnie smakuje z pieczonymi lub smażonymi plastrami bakłażana albo z zielonym groszkiem. I kawałkiem pieczywa do wycierania sosu.

Danie jest proste, z gatunku tych, które gotują się niemal same, ale należy  uważać na jogurt – lubi się zważyć. Nie wpływa to na smak, ale wygląda gorzej – aby tego uniknąć, trzeba używać najtłustszego jogurtu typu grecki lub bałkański. Ja mieszam go z kwaśną śmietaną, a przed dodaniem do mięsa hartuję wywarem i solę. I podgrzewam z jogurtem bardzo delikatnie. Jeżeli sos jest za rzadki – zagęszczam go łyżeczką mąki ziemniaczanej (zazwyczaj sosy redukuję długo gotując, ale w przypadku sosu jogurtowego wolę nie ryzykować).

Chwila uwagi poświęcona na robienie sosu na pewno sie opłaca – będzie gładki i jedwabisty, przepyszny.

Danie można przygotować dzień wcześniej – natkę dodać bezpśrednio przed podaniem.

Czytaj dalej