Tzatziki

tzatziki

Tzatziki to gęsty grecki sos robiony z jogurtu, oliwy, czosnku i ogórków. Jest bardzo świeży, ale i pełen wigoru, lekko ostry. Wygląda jak niewinny sos śmietanowy lub jogurtowy, ale ma w sobie moc i charakter. Świetnie pasuje do mięs z grilla (polecam do karkówki, lekko zamarynowanej w oliwie i rozmarynie), ale też do smażonych i pieczonych (podaję go do jagnięcych klopsików, jak na zdjęciu). Na pewno dogada się też z potrawami z ziemniaków, do których zwyczajowo podajemy gęstą śmietanę – placków i baby ziemniaczanej.

tzatziki

Tzatziki robi się bardzo prosto, ale warto pamiętać o kilku regułach: ogórek powinien być nieobrany i dobrze odciśnięty z soku, dodatek oliwy dobrej jakości jest absolutnie niezbędny (oliwa z oliwek, nie inny olej!), przed podaniem należy sos dobrze schłodzić w lodówce. Dzięki temu wszystkiemu będzie naprawdę znakomity.

tzatziki

Tzatziki

(Porcja dla 10-15 osób – dość duża miska)

Składniki:

1 litr gęstego jogurtu naturalnego – najlepiej greckiego

1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany

2 długie ogórki

3 duże ząbki czosnku

2 pęczki drobnego szczypiorku (lub 1 duży)

6 łyżek oliwy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ogórki ścieramy na tarce (najgrubsze oczka) razem ze skórą, posypujemy 1 łyżeczką soli i zostawiamy na 15 minut, żeby puściły sok.

Szczypiorek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.

Mieszamy w dużej misce jogurt, śmietanę, czosnek i szczypior. Ogórek odciskamy mocno w rękach, tak, żeby pozbyć sie jak największej ilości soku. Wrzucamy do miski z jogurtem i mieszamy.

Dodajemy oliwę i bardzo dokładnie mieszamy – sos powienien być jednolity.

Solimy i pieprzymy do smaku. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Smacznego

Zmodyfikowany przepis ze strony Mniammniam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *