Drukuj Drukuj

Jagnięcina w sosie jogurtowym

jagnięcina w sosie jogurtowym

Miękkie duże kawałki jagnięciny zanurzone w  kremowym jogurtowym sosie. Mięso jest delikatnie kleiste, sos lekki i świeży, z posmakiem kuminu i natki.

Bardzo łatwe danie, doskonałe, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego, ale jednak mięsnego. Świetnie smakuje z pieczonymi lub smażonymi plastrami bakłażana albo z zielonym groszkiem. I kawałkiem pieczywa do wycierania sosu.

Danie jest proste, z gatunku tych, które gotują się niemal same, ale należy  uważać na jogurt – lubi się zważyć. Nie wpływa to na smak, ale wygląda gorzej – aby tego uniknąć, trzeba używać najtłustszego jogurtu typu grecki lub bałkański. Ja mieszam go z kwaśną śmietaną, a przed dodaniem do mięsa hartuję wywarem i solę. I podgrzewam z jogurtem bardzo delikatnie. Jeżeli sos jest za rzadki – zagęszczam go łyżeczką mąki ziemniaczanej (zazwyczaj sosy redukuję długo gotując, ale w przypadku sosu jogurtowego wolę nie ryzykować).

Chwila uwagi poświęcona na robienie sosu na pewno sie opłaca – będzie gładki i jedwabisty, przepyszny.

Danie można przygotować dzień wcześniej – natkę dodać bezpśrednio przed podaniem.

jagnięcina w sosie jogurtowym

Jagnięcina w sosie jogurtowym

(Przepis na 4 porcje)

Składniki:

600 g jagnięciny (szynka albo udziec bez kości)

włoszczyzna

5 ziarenek ziela angielskiego

listek laurowy

10 ziarenek pieprzu

kieliszek białego wina

1 szklanka gęstego jogurtu (typu grecki albo bałkański)

100 g kwaśnej gęstej śmietany 18%

2 łyżeczki mielonego kuminu

łyżka posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

ew. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Jagnięcinę i obraną włoszczyznę zalewamy zimną wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, ziarnisty pieprz i wino. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (może to trochę potrwać) , zbierając szumowiny.

Mięso wyjmujemy i kroimy w dużą kostkę (ok. 4 cm), wywar przecedzamy. Wywar gotujemy, aż zredukuje objętośc do 1 szklanki.

Jogurt mieszamy ze śmietaną, kuminem, solą i pieprzem. Dodajemy stopniowo kilka łyżek wywaru, mieszając. Kiedy jogurt będzie ciepły, wlewamy go do wywaru, mieszamy. Doprawiamy  solą i pieprzem.

Jeśli sos jest zbyt rzadki, można zagęścić go mąką ziemniaczaną – mieszamy łyżeczkę mąki z kilkoma łyżkami sosu i wlewamy do sosu.

Do sosu wkładamy kawałki jagnięciny, pozypujemy natką.

Smacznego

Zmodyfikowany przepis z książki „W kuchni u Kręglickich”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *