Tarta dyniowa z boczkiem

tarta dyniowa z boczkiem

Pyszna jesienna tarta wypełniona nadzieniem z dyni, z plasterkami wysmażonego boczku. Bardzo delikatna, a zarazem konkretna. Smakuje nawet tym, którzy w zasadzie dyni nie lubią – dodałam do niej słonawy serek i dużo pieprzu, to przełamuje zdecydowaną słodycz dyni, dodaje jej charakteru. A chrupiący boczek każdy lubi 🙂

Dodałam do niej też garść uprażonych orzechów laskowych – moim zdaniem świetnie pasują i do dyni, i do boczku, ale jeśli ktoś takich zestawień nie lubi – można pominąć.

tarta dyniowa z boczkiem

Boczek można wysmażyć wcześniej, ale ułożyć na tarcie tuż przed podaniem, żeby nie zrobił się miękki. Tarta świetna do odgrzewania w piekarniku następnego dnia – boczek na powrót staje się chrupki.

tarta dyniowa z boczkiem

Tarta dyniowa z boczkiem

(Przepis na 8-12 porcji)

Składniki:

Spód:

1 szklanka mąki pszennej krupczatki

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

100 g zimnego masła

1 żółtko

szczypta soli

ok. 3 łyżki lodowatej wody (tyle, żeby ciasto dało się zagnieść)

Nadzienie:

1 mała dynia piżmowa (ok. 700 g) – może być inny ulubiony rodzaj dyni

1 łyżka oliwy

100-120 g serka kremowego naturalnego (np. bieluch)

sól, pieprz

garść orzechów laskowych bez łupinek (niekoniecznie)

50 g surowego wędzonego boczku w cieniutkich plasterkach

oliwa do skropienia tarty

Sposób przygotowania:

Spód:

Obydwa rodzaje mąki mieszamy z solą. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło. Siekamy razem nożem (ja używam do tego siekacza do kruchego ciasta), aż powstaną małe grudki. Rozcieramy masło z mąką czubkami palców do powstania kruszonki. Dodajemy żółtko i wodę, szybko zagniatamy.

Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii spożywczej i wylepiamy formę do tarty (ok. 25 cm średnicy). Wstawiamy do lodówki na 20 minut.

Ciasto na spodzie formy dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą (albo specjalnymi kulkami ceramicznymi).

Pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200°C (aż ciasto lekko się zezłoci).

Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążeniem. Studzimy.

Nadzienie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Dynię kroimy na pół, wyjmujemy nasiona razem z miękką środkową częścią. Resztę dyni kroimy w grube plastry, skrapiamy 1 łyżką oliwy, pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze do miękkości (ok. 45 minut).

Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, zdejmujemy skórkę.

Dynię miksujemy z serkiem, doprawiamy solą i pieprzem (pieprzu dość dużo – smak powinien być wyrazisty).

Nadzienie wykładamy na przestudzony spód, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 30 minut (jeśli brzeżki będą się zanadto rumienić, można przykryć folią aluminiową, matową stroną do góry).

W tym czasie plasterki boczku układamy na suchej patelni i smażymy na małym ogniu, aż zrobią się chrupkie. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 5 minut (powinny się przypiec, ale nie przypalić). Zawijamy w suchą ściereczkę i ocieramy w niej przez chwilę – dzięki temu można usunąć z orzechów brązowe łupinki (choć nigdy nie udaje mi się tego zrobić idealnie).

Upieczoną tartę skrapiamy oliwą, dekorujemy plasterkami boczku i orzechami.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *