Przepis dla tych, którzy jak ja najbardziej cenią w szarlotce jabłka i kruszonkę.
Ciasto jest cieniutkie, boki i wierzch bardzo kruche, nadzienie z jabłek obfite, cynamonowe, kwaskowato-słodkie, takie jak w szarlotce być powinno.
Jeśli chcemy ładnie ją pokroić, trzeba poczekać, aż przestygnie. Jeżeli chcemy zjeść jeszcze ciepłą i nie przejmujemy się tym, że kawałki się trochę pokruszą – jemy szarlotkę gorącą od razu po wyjęciu z piekarnika. Polecam drugą opcję :-).
Szarlotka z kruszonką z dużą ilością jabłek
(Przepis na 12 porcji)
Składniki:
Ciasto:
1 3/4 szklanki mąki pszennej krupczatki
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
160 g zimnego masła
2 żółtka (z lodówki)
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym)
ok. 3 łyżek lodowatej wody
Nadzienie:
1 kg kwaśnych jabłek (zdecydowanie najlepsza jest szara reneta)
3 łyżki brązowego cukru (może być biały)
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Oba rodzaje mąki mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło. Siekamy razem nożem (ja używam do tego siekacza do kruchego ciasta), aż powstaną małe grudki. Rozcieramy masło z mąką czubkami palców do powstania kruszonki. Dodajemy żółtka, pastę i wodę (tyle, żeby dało się zagnieść i skleić w kulę), szybko zagniatamy. Formujemy kulę, spłaszczamy, dzielimy na 2 części (1/3 ciasta i 2/3 ciasta) owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie większy kawałek rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii spożywczej i wylepiamy formę do tarty (ok. 25 cm średnicy).
Można też odwrócić kolejność prac (jeśli ma się więcej miejsca w lodówce; ten sposób jest moim zdaniem lepszy) – 2/3 świeżo zagniecionego ciasta rozwałkować, wykleić formę i wstawić ją do lodówki na 20 minut. Resztę ciasta zawinąć w folię i też umieścić w lodówce.
Ciasto na spodzie formy dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą (albo specjalnymi kulkami ceramicznymi).
Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 200°C, zdejmujemy papier z obciążeniem . Dopiekamy jeszcze przez 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
Nadzienie:
Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy brązowy cukier i cynamon.
Rozkładamy jabłka równą warstwą na podpieczonym spodzie. Resztę ciasta rozdrabniamy na dość małe okruszki i posypujemy nimi wierzch szarlotki.
Pieczemy ok. 1/2 godziny w 180°C. Jeżeli góra zanadto się przyrumienia, można przykryć folią aluminiową (matową stroną do góry).
Smacznego