Andrzejkowe ciasteczka z wróżbą

andrzejkowe ciasteczka z wróżbą

Pyszne ciasteczka z tajemnicą – hit andrzejkowych dziecinnych imprez. Cieniutkie, zwinięte płatki chrupiącego i słodkiego ciasta o lekko biszkoptowym smaku, w których chowa się karteczki z wróżbą.

Nie są trudne do zrobienia, ale pewnie dwa pierwsze nie wyjdą idealne. Najważniejsze są dwie rzeczy.

Po pierwsz trzeba mieć wcześniej przygotowane zwinięte paseczki papieru z wróżbami i muffinkową formę (albo foremki do babeczek) pod ręką. Trzeba działać szybko, zanim ciastka wyjęte z piekarnika stwardnieją, bo wtedy nie da się ich uformować (choć oczywiście można je wtedy zjeść, są naprawdę dobre, choć bardzo słodkie). Jak najcieplejsze ciastka (trzeba uważać, żeby nie poparzyć palców) zdejmujemy więc z  blachy, szybko wkładamy na środka papierek, zginamy na pół i wkładamy do formy muffinkowej zaginając rogi  do środka (kształt trochę przypominający ucho, trochę zgięty półksiężyc – widać na zdjęciu). Ciastka wyjmujemy z foremek dopiero wtedy, kiedy będą zupełnie sztywne (czyli po chwili 🙂 ).

Druga niezbędna rzecz to odrobina wyobraźni – wróżby powinny być fajne i nie mogą się powtarzać, trzeba dostosować je do wieku dzieci. To musi być coś wow! i to zarówno dla chłopców, jak i dla dziewczyn, jeżeli impreza jest koodekucyjna.

andrzejkowe ciasteczka z wróżbą

Ciastka można przygotować dzień wcześniej, ale nie należy ich przechowywać w zamknięciu. Zmiękną wtedy za bardzo, stracą całą chrupkość.

Warto przygotować co najmniej dwa razy tyle ciastek, ile jest dzieci – raczej nie mają ochoty poprzestać na jednorazowym wróżeniu.

andrzejkowe ciasteczka z wróżbą

Andrzejkowe ciasteczka z wróżbą

(Przepis na ok. 40 ciasteczek)

Składniki:

3 białka jajek

1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

110 g masła

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka pasty waniliowej lub jedno opakowanie cukru waniliowego

4 łyżki wody (lub trochę więcej – ciasto nie może być za gęste)

Sposób przygotowania:

Napisać wróżby na małych podłużnych karteczkach, złożyć karteczki kilka razy.

Przygotować formę do muffinów albo kilka foremek na babeczki (ok. 6). Piekarnik rozgrzać do 190°C. Dużą płaską blachę wyłożyć papierem o pieczenia.

Masło rozpuścić w rondelku, przestudzić. Z białek ubić pianę – kiedy będzie gotowa, dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając, aż masa zrobi się gładka, a drobinki cukru niewyczuwalne.

Ubijając stopniowo dodawać mąkę, masło, wodę i pastę waniliową. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

Nabieramy niewielkie porcje ciasta (objętości płaskiej łyżeczki do herbaty) i rozsmarowujemy cienko na blasze, tworząc koła o średnicy ok. 8 cm. Pieczemy ok. 5-6 minut, brzegi powinny być zarumienione, a środek powinien pozostać blady.

Krążki szybko zdejmujemy z blachy z pomocą łopatki, wkładamy karteczkę z wróżbą, błyskawicznie składamy na pół, rogi zgonamy do środka i umieszczamy w formie do muffinów (dzięki temu ciastko zachowa odpowiedni kształt). Wyjmujemy ciastka z blachy, kiedy ciastka zesztywnieją i wystygną.

Dobrze jest zrobić pierwsze dwa ciastka na próbę, żeby zorientować się, czy ich grubość jest odpowiednia (zbyt grube nie dają się formować).

Smacznego

Lekko zmodyfikowany przepis ze strony „Miasto dzieci”

4 thoughts on “Andrzejkowe ciasteczka z wróżbą

  1. Tak naprawdę robienie tych ciasteczek nie jest skomplikowane (trzeba tylko działać szybko), ale trochę zabawy jest, choćby przygotowanie karteczek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *