Drukuj Drukuj

Szybka zupa pomidorowa z soczewicą

zupa pomidorowa z soczewicą

Po świętach mało kto ma ochotę na długie gotowanie i ciężkie, kaloryczne dania. W takiej sytuacji świetnie sprawdza się szybka zupa pomidorowa z soczewicą.

Jest lekka, ale dzięki soczewicy na tyle pożywna, że może wystarczyć za cały obiad (zwłaszcza z kromką dobrego chleba lub grzanką – zupa  z pieczywem smakuje najlepiej). Robi się ją szybko, ale to nie żaden cienki fastfood – jest pełna smaku, świeża, doskonała.

zupa pomidorowa z soczewicą

Bazę zupy stanowią podsmażane na oliwie cebula i czosnek, zmiksowane potem z przecierem pomidorowym. Jeśli przecier jest dobry, zupa ma tyle aromatu i głębi, że wystarczy dodać wodę. Można ją oczywiście zastąpić rosołem, ale moim zdaniem nie jest to potrzebne.

Zupę podajemy posypaną dużą ilością świeżej, posiekanej bazylii. Podkręci ją, odświeży, doda śródziemnomorskiego uroku. Jeśli mamy skórkę parmezanu, warto, wzorem Włoszek, wrzucić ją do garnka na początku gotowania – będzie jeszcze więcej smaku.

zupa pomidorowa z soczewicą

Jest bardzo dobra na ciepło, ale w gorące dni świetna będzie też mocno schłodzona.

zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą

(Przepis na 4 porcje)

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

400 g gęstego przecieru pomidorowego

3-4 szklanki wody (w zależności, jak gęstą zupę lubimy)

1/2 szklanki czerwonej soczewicy

sól, pieprz

garść świeżych liści bazylii

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka razem z oliwą, smażymy na małym ogniu, aż będą szkliste i miękkie (nie powinny zbrązowieć).

Dodajemy przecier i miksujemy razem.

Dolewamy wodę i wsypujemy soczewicę, gotujemy ok. 15-20 minut (do miękkości soczewicy).

Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę podajemy posypaną posiekaną bazylią.

Smacznego

(Zmodyfikowany przepis ze „Zwierciadła” – ulubiony mojej siostry)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *