Drukuj Drukuj

Pudding kokosowy z kaszą jaglaną

pudding kokosowy z kaszą jaglaną

Kiedy jem niektóre potrawy, czuję, że robię coś dobrego dla siebie. To miłe uczucie. Nieczęste przy deserach.

Dzisiejszy jest wyjątkowy. Nie dość, że pyszny (na co nazwa absolutnie nie wskazuje), to jeszcze – jak na deser – bardzo zdrowy. W zasadzie tylko kasza jaglana i mleko kokosowe (no i cukier 🙂 ).

pudding kokosowy z kaszą jaglaną

Pudding jest gęsty, kremowy, lekko słodki, smakowicie kokosowy. Kasza jest niewyczuwalna – odpowiada tylko za delikatną konsystencję i  kleistość. Wiórki przełamują miękkość i gładkość – fajnie chrupią i chrzęszczą. Jeśli wolimy jednak muślinowe, gładkie desery, można z wiórków zrezygnować.

Pudding należy przechowywać w lodówce, bardzo długo zachowuje smak i świeżość – po pięciu dniach smakuje dokładnie jak pierwszego. Jest sycący – wystarczy kawałek. I zdrowy. Ma same zalety. Smakuje nawet tym, którzy krzywią się na wspomnienie o kaszy jaglanej.

Ilość składników w przepisie starcza na małą okrągłą blaszkę (ok. 20 cm średnicy). Pudding jest cieniutki – ok. 1,5 cm wysokości. Tak lubię. Wielbiciele solidnych, grubszych puddingów powinni zwiększyć ilość składników.

pudding kokosowy z kaszą jaglaną

Pudding kokosowy z kaszą jaglaną

(Przepis na cienki pudding w blaszce o ok. 20 cm średnicy)

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1 1/8 szklanki wody

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka oleju

200 ml mleka kokosowego

40 ml cukru

60 g wiórków kokosowych + trochę do obsypania formy

mała szczypta soli

masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Mleko kokosowe podgrzewamy.

Kaszę wysypujemy na sito i płuczemy pod kranem, aż woda będzie przezroczysta. Przepłukujemy wrzątkiem. Wrzucamy do garnka z wodą, solą i olejem, zagotowujemy, delikatnie mieszając. Przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu 15-18 minut (nie mieszając). Wyłączamy i zostawiamy na 5 minut pod przykryciem.

Do kaszy dodajemy mleko kokosowe i cukier, blendujemy na gładką masę.Dosypujemy wiórki, mieszamy ręką.

Formę do pieczenia natłuszczamy masłem i obsypujemy wiórkami. Wkładamy masę kokosowo-jaglaną i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

Smacznego

Zmodyfikowany przepis ze strony Olgasmile, polecony przez moją przyjaciółkę Ewę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *